سرویس اینترنت ISP چیست؟
واژهی ISP مخفف Internet Service Provider و به معنای ارائهدهندهی خدمات اینترنتی است. اگر چه مفهوم ISP همچنان وجود دارد اما تقریبا میشود گفت که شرکتهای ISP عملا وجود ندارند. همه ما ISP را به عنوان ارائه دهنده و مسئول اینترنت میشناختیم و این واژه آشنایی دیرینهای با اینترنت دارد، این شرکتها از زمان ارائه اینترنت در کشور بستر اتصال به اینترنت را از طریق خطوط تلفن برای کاربران خانگی، سازمانها و ادارات فراهم میکردند.
ISP دقیقاً چه کاری انجام میدهند؟
یک ISP معمولاً با دریافت هزینه به افراد دسترسی به اینترنت میدهد. بدون وجود شرکتهای اینچنینی کسی نمیتواند خرید آنلاین داشته باشد یا به شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و اینستاگرام مراجعه کند. اتصال به اینترنت نیاز به تجهیزات خاص ارتباط از راه دور، شبکه سازی و مسیریابی دارد که اینها از طریق ISP و شرکتهای طرف قرارداد او در اختیار مشتریان قرار میگیرد.
به بیان ساده شرکتهای ارائه دهنده اینترنت یا همان ISPها به کاربران خود امکان دسترسی به شبکههایی که تجهیزات مورد نیاز را در اختیار دارند، را میدهند تا کاربران با کمترین تجهیزات و هزینه قادر به برقراری ارتباط با اینترنت باشند. همچنین ISP مسئول اطمینان از دسترسی به اینترنت، مسیریابی ترافیک اینترنت، اتصال به DNS (سرویس نام دامنه) و حفظ زیرساختهای شبکه برای دسترسی به اینترنت هستند و این موارد تحت پوشش و مسئولیت شرکتهای آیاسپی قرار دارد.
تفاوت شرکتهای ISP با شرکتهای NetCo و ServCo چیست؟
NetCo شرکتهای بزرگ توزیع کننده نت هستند که از سازمان تنظیم مجوز گرفتند. این شرکتها تمکن مالی، تجهیزات و تجربه کافی برای ایجاد بستر ارائه اینترنت به صورت باند پهن را دارند. اما شرکتهای ServCo شرکتهای کوچک تری هستند که از تجمیع چند شرکت کوچک به وجود میآیند. این شرکتها از امکانات و تجهیزات فراهم شده توسط شبکههای NetCo به همراه بعضی تجهیزات دیگر توسط خودشان برای ارائه خدمات به کاربران استفاده میکنند.
مراکز ISP چه سرویسهایی را ارائه میدهند ؟
مراکز ارائه دهنده خدمات اینترنت (ISP)، خدمات مختلفی از قبیل پست الکترونیکی و تلفنهای اینترنتی یا VOIP، اجاره IPهای اختصاصی، دستیابی به اینترنت از طریق انواع سرویسهای اینترنتی را با سرعتهای مختلف در اختیار مشترکین خود قرار میدهند. این شرکتها گاهی اقدام به ارائه خدمات میزبانی و فروش دامنه و یا فروش تجهیزات مورد نیاز کاربران برای اتصال به اینترنت مانند مودم، اسپلیتر، کابل، سوکت و … میکنند.
شرکت آی اس پی چگونه اینترنت را برای کاربران فراهم میکند؟
برای درک بهتر مفهوم از یک دفتر کوچک نزدیک به محل زندگی شما شروع میکنیم. یک شرکت برای تاسیس دفترهای اینچنینی در سراسر شهر و کشور ابتدا نیاز به مجوز ServCo یا عقد قرارداد با شرکتی که این مجوز را دریافت نموده است، دارد. فرض میکنیم که دفتر مورد نیاز با یکی از شرکتهای ServCo قرارداد بسته است. بنابراین شرط اول که دسترسی به اینترنت باند پهن است برای او فراهم شده است.
گام دوم برای ارائه خدمت اینترنتی به کاربران در دست داشتن تجهیزات مورد نیاز برای آماده سازی بستر ارتباطی است. (گاهی خود شرکتهای طرف قرارداد این تجهیزات را فراهم میکنند؛ اما در بیشتر موارد این شرکت نهایی است که باید تجهیزات را فراهم کند)
پس از خرید تجهیزات مورد بعدی خرید پورت مخابراتی برای ارسال و دریافت داده مشترکین روی خطوط تلفن است. که از طریق خود مخابرات و توسط شرکت نهایی ارائه دهنده اینترنت باید خریداری شود. قرارگیری تجهیزات در مخابرات و اتصال مشترکین به اینترنت از طریق متخصصین استخدام شده توسط این شرکتها (ISP) انجام میشود و بستر اتصال اینترنت برای کاربران فراهم میشود.
هنگام مراجعه به ISP چه اتفاقاتی روی خط تلفن میافتد؟
زمانی که شما به یک شرکت ارائه دهنده اینترنت یا به عبارتی همان ISP مراجعه میکنید. کارشناس مربوطه ابتدا وضعیت خط شما را جهت سرویسدهی بررسی میکنند. بعضی از خطوط تلفن در انحصار مخابرات هستند و هیچ شرکت خصوصی امکان سرویسدهی به این خطوط را ندارد. اگر شانس با شما یار باشد و شماره شما امکان سرویسدهی داشته باشد اقدام به بررسی وضعیت آزاد یا مشغول بودن اینترنت روی خط شما میکنند.
اگر تا کنون از خدمات اینترنت روی خط تلفن خود استفاده نکردهاید قطعا مشکلی نخواهید داشت ولی در غیر این صورت باید ابتدا به دفتری که قبلا از آنجا سرویس اینترنت دریافت کردهاید مراجعه و درخواست تخلیه خط را بدهید. در صورت عدم مشکل و امکان سرویس دهی پس از انتخاب سرویس مورد نظر یک قرارداد بین شما و شرکت ارائه دهنده برای دریافت خدمات بسته میشود.
آیا اطلاعات من در دسترس آی اس پی قرار میگیرد؟
باید گفت بله، ولی در اکثر موارد این اطلاعات دریافتی و ارسالی بررسی نمیشوند. این بررسیها نیاز به صرف هزینههای مازاد دارند و اینکه شما به کدام سایتها متصل میشوید برای شرکتهای ISP اهمیتی ندارد و همین که شما حق سرویس و هزینههای مورد قرارداد را به موقع واریز کنید برای آنها کافی است.
اما با توجه به این که اطلاعات شخصی ما مهم است. ممکن است ناخواسته به این فکر کنیم که نکند یک ISP اطلاعات شخصی ما را شنود کند. باید بدانید که این اقدام به دلیل درگیر بودن شرکتهای مختلف در اینترنت رسانی بسیار سخت است و احتمال این اتفاق تقریبا یک در میلیارد است چرا که علاوه بر مواردی که ذکر شد قوانین بسیار سختگیرانهای برای اعطای مجوزهای عبور مرور به مراکز مخابراتی جهت نصب تجهیزات اعمال میشود و شنود اطلاعات تنها از طریق نصب تجهیزات روی خط شما امکان پذیر است.
دیدگاهتان را بنویسید