اصول رنگ بندی سایت چیست؟
اصول رنگ بندی سایت
یکی از اصول بسیار مهم و کلیدی در طراحی سایت ، توجه به اصول رنگ بندی سایت و استفاده از رنگ های مکمل و ترکیبی مطلوبی است که کاربران بتوانند بر اساس اصل سهولت و جذابیت صفحه ، به مشاهده مطالب آن بپردازند. این که چه رنگی متناسب سایت های وب است ، پرسشی است که کارشناسان وب ، خیلی پاسخ جامع و کاملی برای آن ارایه نکرده اند و کم تر متخصصان طراحی وب سایت و طراحی پورتال به مسئله روان شناسی رنگ ها در طراحی سایت ، توجه کرده اند.
رنگ بندی طراحی سایت
در اصول رنگبندی سایت یک اصل کلی وجود دارد که می گوید : در رنگ بندی یک صفحه ، باید توجه شود که این رنگ قرار است در چه صفحه ای و با چه موضوعی به کار رود.توجه به عملکرد و موضوعیت سایت ، در رنگ بندی مطالب مهم است.
سایت های دولتی و به طور کل ، سایت هایی با بازدیدکننده بسیار بالا ، معمولا از رنک سفید برای زمینه صفحات و رنگ آبی برای لینک های صفحه و رنگ بنفش برای لینکهای مشاهده شده که به عنوان default برنامه فرانت پیج نیز به کار می رود ، استفاده می کنند.
سایت هایی که بیش تر جنبه شخصی دارند ، از رنگ های مکمل استفاده می کنند. مثلا رنگ سبز پر رنگ در کنار سرمه ای ، جذابیت خاصی به سایت هایی با موضوعیت بازرگانی می دهد . و یا در طراحی سایت های کودکان ، از رنگ های خیلی شاد استفاده می شود.
به هر حال توجه به کارکرد کد رنگ ها در طراحی صفحات وب از اهمیت مهمی برخوردار است .
در مدیریت نوین یک اصل پذیرفته شده وجود دارد که یک بهترین شیوه مدیریت در کار وجود ندارد. ترکیب و هماهنگی و استقرار یک نظام در رنگ بندی صفحات وب نیز ، چنین رویکردی دارد. تجربه و نوع علاقه و هنر web designer هست که سایتی را برای ما جذاب و سایتی دیگر را next می کنیم.
نکاتی که می بایست در زمان طراحی گرافیکی سایت در نظر داشته باشیم به شرح زیر هستند :
۱) اثر روان شناسی رنگ
۲) قابلیت خواندن متون صفحات سایت
۳) رنگ متمم رنگهای انتخابی برای بک گراند ، گرافیک ها ، لینک ها و متون
۴) وجود تطبیق رنگی بین لوگوها و آرم های صفحات با رنگ بندی متون و مطالب به کار گرفته شده
۵) توجه به نوع مخاطب و بازدیدکننده بخش های مختلف سایت
سایتی مانند یاهو ، که روزانه میلیون ها مخاطب دارد و از صدها بخش متنوع تشکیل شده است ، برای هر بخش خود از یک چیدمان و رنگ بندی خاصی در طراحی صفحات اکتیو ، استفاده کرده است . مثلا بخش کودکان یاهو با بخش بازرگانی آن بسیار تفاوت دارد .
لیست زیر مشخصه هایی از رنگ ها را که هنگام طراحی باید مدنظر داشته باشید بیان میکند:
۱) رنگ ها اثر زیادی روی احساسات ما در ۹۰ ثانیه اول دیدن میگذارند
۲) اثر رنگ میتواند بیننده را ترغیب به خرید یک جنس از شما کند
۳) رنگ ها رفتار ما را در برابر یک موضوع فقط تشدید نمیکنند ، بلکه اثر خود را کاملا در رفتار ما نشان میدهند
۴) اثر گذاری رنگ در فرهنگ های مختلف گوناگون است
۵) هر رنگ به تنهایی یک پیام مخصوص به چشم بیننده میفرستد .به قول مک لوهان ، رسانه همان پیام است .
5 نکته برای انتخاب رنگ یک وبسایت
رنگها همان طور که در محیط اطراف روی ما تأثیر میگذارند در حوزه وب نیز بی تاثیر نیستند. با یک بررسی ساده و خوش سلیقگی می توانید تاثیر گذاری رنگها را در ذهن کاربران چند برابر کنید. برای دریافتن باید ها و نباید های اصول رنگ بندی سایت خود باید نکات زیر را رعایت کنید:
رنگ متن
انتخاب رنگ فقط در پس زمینه و سربرگ (header) سایت خلاصه نمیشود بلکه انتخاب رنگ متن نیز بسیار اهمیت دارد. این انتخاب باید به شکلی باشد که چشم زود خسته نشود و متن ها راحت خوانده شوند. بهترین انتخاب برای رنگ پس زمینه رنگ های روشن و برای متن رنگ تیره می باشد. سایتهایی نیز با پس زمینه های رنگی و یا متن های رنگی وجود دارند که ممکن است بسیار هم زیبا باشند اما نکته اینجاست که از رنگهای مکمل استفاده شود. اختلاف کنتراست زیاد و متضاد بودن رنگها فقط کاربران را از سایت شما فراری می دهد.
هماهنگی بین صفحات
هر صفحه در سایت باید با دیگر صفحات هم خوانی داشته باشد. این که رنگها دائم در هر صفحه تغییر کند باعث میشود کاربر در سایت سرگردان شود. می توانید با انتخاب رنگهای مشخص برای سربرگ (header) و پانویس (footer) ، سایت شکیلی طراحی کنید. به این ترتیب کاربر با جستجو در صفحات مختلف سایت حس نمی کند که به سایت دیگری رفته است.
رنگ سازمانی
رنگ مربوط به کسب و کار خودتان را داشته باشید. استفاده از یک رنگ به عنوان رنگ برندینگ که در لوگو ، طراحی سایت و حتی در دکوراسیون استفاده شده باشد نشانه ی خوش سلیقگی و متمایز بودن شما می باشد. با انتخاب یک رنگ سازمانی همیشه در ذهن کاربران باقی خواهید ماند.
فرهنگ هر رنگ
رنگها در هر کشور با فرهنگ های مختلف اهمیت ویژهای دارند. به طور مثال در ایران برای طراحی سایت مکان های گردشگری استفاده از رنگهایی مثل آجری یا فیروزه ای بسیار مناسب است. استفاده از رنگهای پرچم هر کشور برای سایت های دولتی احساس بهتری رو به بازدیدکنندگان القا می کند. مثلا رنگ قرمز برای کشور چین ، سبز برای عربستان ، آبی و قرمز برای آمریکا و … اهمیت دارد. با بررسی فرهنگ رنگها می توان سایت های دوست داشتنی تری طراحی کرد.
رنج سنی کاربران
سایت فروش اسباب بازی با سایت فشن بسیار متفاوت است زیرا احساسات و هیجانات هر سن از کاربران نوع خاصی از طراحی را می پذیرد. با بررسی این موضوع که این سایت مورد استفاده کدام دسته از افراد است می توانیم رنگهایی انتخاب کنیم که به سلیقه آنها بیشتر نزدیک باشد. همانطور که قبلا هم اشاره شد به طور مثال سایت های موسیقی ، دانلود فیلم ، استودیو تصویر برداری و … بیشتر مورد استفاده جوان ها هستند و برای این نوع سایت از رنگهای تیره بیشتر استفاده می شود. سایت های دیگری مثل سایت هایی که مخاطب آن ها کودکان هستند از رنگهای شاد و مهیج برای طراحی استفاده می کنند. بدون شک اگر این رنگها جا به جا استفاده شود تاثیر خوبی روی مخاطب نمی گذارد.
کور رنگی
طبق آمارهای منتشر شده 10 % از جمعیت زمین دارای کور رنگی هستند. که این بیماری باعث میشود افراد نتوانند یک یا چند رنگ را ببینند. برای اینکه رنگهای سایتتان را برای این افراد قابل درک کنید می توانید از این ابزار (Colorblind Web Page Filter) استفاده کنید. این ابزار کمک می کند که رنگهای سایت را از دید آن ها نیز ببینید.
دیدگاهتان را بنویسید