برنامه نویسی front end چیست و به چه کسی فرانت اند کار میگویند؟
برنامه نویسی front end چیست؟
شاید شما هم جزو کسانی باشید که بارها عبارات فرانت اند و بک اند را شنیده اید ولی معنی و مفهوم آنها را نمیدانستید. اکثر برنامه نویسان وب زمانی که به یک دیگر میرسند این سوال را از یکدیگر میپرسند که برنامه نویس بک اند هستی یا فرانت اند؟ برای اینکه بدانیم برنامه نویسی فرانت اند چیست و برنامه نویس Front End کیست؟ ابتدا باید بدانیم که front end چیست؟ پس در ادامه این مقاله با w3design همراه باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم.
Front end چیست؟
فرانت اند یا Front End ، به قسمت قابل مشاهده وب سایت (نرم افزار) توسط کاربران میگویند. فرانت اند کدهای غیر قابل فهم برای کاربران را در قالب ظاهری گرافیکی و بصری به آنها نمایش میدهد تا بتواند به راحتی از بخشهای مختلف سایت استفاده کنند. در این بخش فرمهای ورودی اطلاعات، صداها، تصاویر، ویدیوها و به صورت کلی هر چیز دیگری که برای کاربر قابل درک باشد، قرار میگیرد. فرانت اند به دو بخش اصلی طراحی وب و توسعه رابط کاربری تقسیم میشود.
در بخش طراحی وب، طراحان با نرم افزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ ظاهر سایت را طراحی میکنند. اما بخش توسعه رابط کاربری مربوط به پیاده سازی ظاهر سایت در قالب کدهای HTML ،CSS و Javascript است. زبانهای برنامه نویسی که در فرانت به کار میروند، سمت کاربر یا Client Side میباشند. بنابراین کدهای نوشته شده در فرانت در مرورگر کاربر پردازش و اجرا میشوند. یعنی کاربر به راحتی به این کدها دسترسی مستقیم دارد و میتواند آنها را مشاهده کند. فرانت اند با بخش بک اند (Backend )در ارتباط مستقیم است و تاثیر بسیاری بر روی تجربه کاربری (UX) دارد.
مقایسه با بک اند
در ادامهی پاسخ به سوال فرانت اند چیست ، خوب است که یک مقایسهای هم از فرانت اند و بک اند داشته باشیم.
در نقطهی مقابل Front End، واژه و مفهوم Back End وجود دارد که اینگونه معنا میشود:
برنامه نویسی بک اند (Back End) مربوط به کدنویسی و برنامه نویسی هر آن چیزی است که کاربر آن را مشاهده نمیکند و مربوط به کارهای پشت صحنه وب سایت است. در واقع وقتی که یک وبسایت، مقالات را از دیتابیس دریافت میکند، یک امر مربوط به بک اند است. وظیفهی یک برنامه نویس بک اند، برنامه نویسی چیزهایی است که هسته اصلی یک وبسایت هستند و کاربر کدهای آنرا بصورت مستقیم مشاهده نمیکند.
تفاوت برنامه نویسی Front End با UI Designer
در ادامهی پاسخ به سوال Front End چیست میخواهیم کمی ریز تر به این مفهوم نگاه کنیم.
اگر بخواهیم در دنیای طراحی وب کمی ریز تر و عمیق تر شویم، باز با ۲ مفهوم دیگر مواجه میشویم:
برنامه نویسی Front End یا Front End Development
طراح رابط کاربری یا( UI Designer (Ui مخفف User Interface میباشد
اما طراح رابط کاربری، کار متفاوتی انجام میدهد. کسی که با عنوان UI Designer کار میکند، کارهای مربوط به کدنویسی را انجام نمیدهد و هرگز خودش دست به کد نمیشود.
بلکه یک طراح رابط کاربری، کارش طراحی گرافیک سایت در نرم افزارهایی مثل فتوشاپ (Photoshop) است. این افراد رابط کاربری و شکل ظاهری یک صفحه وب را در فتوشاپ یا سایر نرم افزارهای مشابه مثل (Sketch) طراحی میکنند و سپس فایل PSD را در اختیار آن شخصی میگذارند که کدنویسی فرانت اند را انجام میدهد و اصطلاحا فرانت اند دولوپر است.
پس کار یک UI Designer صرفا با نرم افزارهای گرافیکیست و کاری با کدها ندارد، و کار یک طراح وب فرانت اند، با کد ها است و با کدنویسی میتواند صفحات وب مختلفی را طراحی کند.
وظایف برنامه نویس فرانت اند
در قسمت طراحی وب یک فرانت اند کار با استفاده از نرم افزارهای پیشرفته در زمینه گرافیک مانند فتوشاپ یا دیگر نرم افزارها ظاهر کلی سایت را طراحی میکند. در عین حال در قسمت توسعه رابطه کاربری فرانت اند کار در هر سایت را با استفاده از زبان های برنامه نویسی مختلف آن جاوا اسکریپت و css و غیره به صورت تمام و کمال پیادهسازی می نماید. معمولاً زبان برنامه نویسی که یک فرانت اند کار از آن بهره میبرد زبان برنامه نویسی Client Side می باشد.
با توجه به این موضوع کدهایی که در برنامه نویسی فرانت اند توسط فرانت اند کار نوشته میشود در مرورگر کاربر و بازدید کنندگان به صورت تمام و کمال پردازش و در نهایت اجرا می گردد یعنی کاربر به تمامی کدها دسترسی داشته و این امکان را دارد تا آنها را مشاهده نماید. همچنین باید بگویم این موضوع با تجربه کاربری رابطه مستقیم داشته و بر روی آن تاثیر بسیار زیادی میگذارد و همچنین با این موضوع نیز دارای رابطه تنگاتنگی می باشد.
مهم ترین مهارت ها در برنامه نویسی Front End
فرانت اند کار در حالت کلی برای آن که بتواند به عنوان یک فرانت اند کار با تجربه و حرفه ای فعالیت نماید باید یکسری مهارتها و ویژگی ها را داشته باشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. یک فرانت اند کار حرفهای باید به خوبی با زبانهای برنامهنویسی مختلف از جمله زبان برنامه نویسی html، زبان برنامه نویسی جی کوئری و جاوا اسکریپت و زبان برنامه نویسی css آشنایی کامل داشته باشد و بتواند با آن ها به بهترین نحو ممکن کار کند. این شخص باید به خوبی با کتابخانه های css مثل فریمورک بوت استرپ آشنایی داشته باشد و در مورد آن ها اطلاعات مناسبی داشته باشد در صورت لزوم بتواند از آن ها نهایت استفاده را ببرد.
دیگر مهارت ها در برنامه نویسی Front End
فرانت اند کار باید به خوبی با زبان برنامه نویسی css کار کرده و با آن آشنایی داشته باشد و بتواند نسبت به طراحی وب سایت رسپانسیو و واکنش گرا اقدام نموده و از پس طراحی چنین سایتهایی به خوبی برآید و با نرم افزارهای گرافیکی نظیر فتوشاپ و ایلیستریتور به خوبی آشنایی داشته باشد و همچنین توانایی را داشته باشد که در حین کار به خوبی تست و آزمون انجام داده و در نتیجه خطای احتمالی را به بهترین نحو ممکن را در کمترین زمان برطرف نمایند.
جمعبندی
در این مقاله سعی داشتیم علاوهبر توضیح معنای برنامه نویسی front end و بررسی تفاوتهای آن با بک اند، راه فرانت اند کار شدن را هم به شما نشان دهیم. هرچند باید بدانید در این راه پستی و بلندی کم نیست اما با صبر و حوصله و مقادیر فراوانی خلاقیت میتوانید مسیر دلچسبی را برای خودتان بسازید.
باوجوداینکه یک توسعه دهنده فرانت اند باید اول از همه به مهارتهای ضروری حرفهاش مسلط باشد اما آنچه که میتواند شما را از سایر فرانت اندکارها متمایز کند، خلاقیت و نگاه نو شماست که کارتان را سایرین متفاوت کند.
خب اگر کمربندتان را بستهاید و میخواهید خیلی محکم و پرقدرت وارد مسیر حرفهای شدن شوید، باید بگوییم که در این مسیر موسسه بامداد در کنار شماست تا راه درست را به شما نشان دهد. بهاینترتیب در مسیر برنامه نویس فرانت اند شدن راه را گم نخواهید کرد و موقع رسیدن به دوراهیها سردرگم نخواهید شد.
پس اگر به دنیای کدها علاقهمند هستید و دلتان میخواهد سرسختی کدها را به زیبایی و لطافت هنر آغشته کنید، مطمئن باشید که شما برای این کار ساخته شدهاید!
دیدگاهتان را بنویسید