چرخه رنگ در طراحی سایت
چرخه رنگ
چرخه رنگ چیست؟
رنگ ها نقش زیادی در تمام رشته های طراحی دارند و طراحی سایت نیز از آن مستثنا نیست. استفاده از رنگ های مناسب در سایت باعث جلب رضایت و نظر بیشتر کاربران سایت می شود و از جمله عواملی است که در ux سایت تاثیر مثبتی می گذارد. بی شک انتخاب رنگ درست ، می تواند در افزایش بازدید سایت و کاهش رتبه الکسا نیز موثر بوده و کاربران را برای مدت بیشتری در سایت شما نگه دارد. همین مسئله نیز از جمله عوامل موردتوجه موتورهای جستجو نظیر گوگل بوده و باعث بهبود سئو سایت در دراز مدت می شود. در این مقاله در مورد چرخه رنگ ها و کار با رنگ ها در طراحی وب توضیح خواهیم داد.
نمودار دایره ای شکل رنگ ها که اصطلاحا به آن «چرخه رنگ» گفته می شود ، اولین بار توسط نیوتن ساخته شد و پس از آن نقطه شروعی برای درک مفهوم ارتباط بین رنگ ها و همچنین ایجاد رنگ های متفاوت شد. در هر چرخه رنگ استاندارد سه رنگ اصلی (Primary Colors) وجود دارد که هر کدام یک سوم کل چرخه را تشکیل می دهند. در بین این سه رنگ، تعدادی رنگ و به نام رنگ های ثانویه قرار گرفته است. این رنگ ها ترکیبی از دو رنگ اصلی هستند.
گروه دیگر نیز رنگ های ثالث می باشند که بین رنگ های اولیه و ثانویه قرار می گیرند و ترکیبی از رنگ های اولیه و ثانویه هستند. بعضی از چرخه رنگ ها، رنگ ها را با یکدیگر ترکیب می کنند و تبدیل ملایم رنگ ها به یکدیگر را نشان می دهند. اما بعضی دیگر از چرخه رنگ ها بلوک های رنگی تعریف شده ای دارند. اما در تمام موارد محل قرار گرفتن رنگ ها يكسان است.
تولید طیف رنگی با استفاده از چرخه رنگ
وجود چرخه رنگ ها حتی زمانی که چشمانی قوی برای تشخیص رنگ ها داشته باشید و بتوانید طیف های رنگی بسیار خوبی برای استفاده در طراحی وب سایت ایجاد کنید، بسیار مفید است. امروزه نمی توان فقط به کتاب ها اكتفا کرد و شتاب زده رنگ هایی مانند رنگ های چاپی ایجاد کرد. شما می توانید برای ایجاد طیف رنگ ها از چرخه رنگ های دیجیتال استفاده کنید.
زمانی که در زمینه دایره رنگ ها ، بر روی طیف و چرخه رنگ ها کار می کنید و یک پالت رنگ برای وب سایت خود ایجاد می کنید، می توانید از طیف های رنگی مختلفی استفاده کنید. ساده ترین آنها رنگ های تکفام هستند، که دارای یک رنگ با درجات اشباع مختلف می باشند. چنین رنگ هایی آرامش بخش هستند به خصوص وقتی که بر پایه ی رنگ های سبز یا آبی باشند. اما کمی سرد نیز می باشند مگر اینکه در طراحی با میزان قابل توجهی از رنگ های سفید و سیاه مورد استفاده قرار گیرند. گروه دوم رنگ های همجوار یا متشابه هستند. این طیف از رنگ ها با استفاده از رنگ های مجاور در چرخه رنگ ایجاد می شوند و جلوه ی بیشتری دارند. همچنین برای چشم حالت زیباتری ایجاد میکنند.گروه سوم، رنگ های مکمل هستند که با استفاده از رنگ های روبرو در چرخه رنگ ایجاد می شوند (مانند قرمز و سبز، نارنجی و آبی، زرد و بنفش). از این نوع رنگ بندی بیشتر در کارهای هنری استفاده می شود. مثلا کسی که نقاشی نقطه ای میکند در زمینه ی آبی رنگ از نقطه های نارنجی استفاده می کند تا در کار خود عمق ایجاد کند. رنگ های مکمل در زمانی که تمایل انسان به سمت هارمونی رنگ هاست، گزینه های مناسبی هستند. ترکیب مساوی از رنگ های مکمل، باعث ایجاد رنگ خاکستری که یک رنگ خنثی است، می شود. چنین جلوه هایی را در دید انسان به راحتی می توان یافت.
هارمونی رنگ ها در طراحی وب :
?ترکیب رنگ مکمل یا Complementary:
رنگ های مخالف یکدیگر در چرخ یا دایره رنگ به عنوان رنگ های مکمل (به عنوان مثال: قرمز و سبز) در نظر گرفته می شود. کنتراست بالا در رنگ های تکمیلی، ظاهر پر جنب و جوش را به ویژه هنگامی که در اشباع کامل استفاده می شود، ایجاد می کند. این طرح رنگی باید به خوبی مدیریت شود تا از اذیت کردن چشم مخاطب جلوگیری شود و جذاب بنظر برسد.
?ترکیب رنگ مشابه یا Analogous:
طرح های رنگی مشابه از رنگ هایی که در کنار یکدیگر در چرخ یا دایره رنگ هستند استفاده می کند. آنها معمولا به خوبی مطابقت خوبی با هم دارند و طرح های آرامش بخشی را ایجاد می کنند. طرح های مشابه رنگی اغلب در طبیعت یافت می شوند و برای چشم هماهنگ و دلپذیر هستند.
توجه: اطمینان حاصل کنید که در هنگام انتخاب یک طرح رنگ مشابه، کنتراست کافی داشته باشید.
?ترکیب رنگ سه گانه یا Triad:
یک طرح رنگ سه گانه با رنگ هایی که در اطراف چرخ رنگی قرار دارند، استفاده می شود. هارمونی رنگ سه گانه بسیار پر جنب و جوش است، حتی اگر از رنگ های کم رنگ استفاده شود.
?ترکیب رنگ تقسیم مکمل یا Split-Complementary:
طرح رنگ تقسیم مکمل یک تغییر رنگ از طرح رنگ مکمل که در بالا گفته شد است. علاوه بر رنگ پایه، از دو رنگ مجاور رنگ اصلی نیز استفاده می کند. این طرح رنگ دارای کنتراست بصری و قوی است. اما تضاد و تنش آن از روش ترکیب رنگ مکمل کمتر است.
?ترکیب رنگ مستطیل یا Rectangle:
ترکیب رنگ مستطیل از چهار رنگ یا دو جفت رنگ مکمل و مشابه مکمل یا هم جور تشکیل می شود. این طرح ترکیب رنگ فرصت های زیادی برای تنوع ارائه می دهد.
توجه: باید در زمان استفاده به تعادل بین رنگ های گرم و سرد در این نوع ترکیب رنگ دقت شود.
?ترکیب رنگ مربع یا Square:
ترکیب رنگ مربع شبیه به ترکیب رنگ مستطیل است، یعنی از چهار رنگ یعنی دو جفت رنگ استفاده می شود. یک دایره رنگ شامل 12 رنگ هست که از ترکیب رنگ های اصلی، فرعی و ترکیبی ایحاد شده است. مانی که ازاین روش استفاده می شود فاصله هر رنگ با رنگ بعدی در چرخ یا دایره رنگ یکسان و مساوی است.
حال می توانید با توجه به سلیقه خود یا رنگ سازمانی که دارید از یکی از این تکنیک های ترکیب رنگ برای ایحاد کردن جلوه های زیبا و جذاب در طراحی های خود استفاده کنید. یک الگو را انتخاب کنید، رنگ ها را جابجا کنید تا زمانی که به ترکیب رنگ دلخواهی که می خواهید برسید.
دیدگاهتان را بنویسید