مانیتورینگ چیست؟
مانیتورینگ چیست؟
مانیتورینگ عملی است برای مشاهده وضعیت یک سیستم است. برای مثال سرور و یا سایت شما ممکن است در هر لحظه وضعیتهای متفاوتی داشته باشد. شما با سرویسهای مانیتورینگ میتوانید از وضعیت لحظهای سرور و سایت و شبکه مخابراتی یا به طور کلی آپتایم سرور مطلع شوید و گزارش لحظهای خطاها و عیوب و مشکلات شبکه یا سرور خودتان را ملاحظه کنید و گزارش کامل و دقیقی به صورت جامع در اختیار داشته باشید.
تاریخچه مانیتورینگ چیست؟
از سال 1950 و با پیشرفت روز به روز صنعت نیاز به کنترل کننده های پیشرفته بوجود آمد. معایب و مشکلات سیستم های کنترلی آن زمان مانند نویز، حجم تابلوهای کنترلی و نیز خطایابی؛ بسیار دشوار و گاها زمان گیر شدن پیدا کردن نقص و رفع آن، بر این شد تا پای ” کنترل کننده های منطقی ” در سال 1960 به صنعت باز شود.
این سیستم ها مشکل اول یعنی کاهش نویز و حجم تابلو های کنترل را برطرف نمودند اما هنوز مشکل خطایابی و رفع آن برطرف نشد به علاوه اینکه مشکل بازرسی از وضعیت لحظه ای این سیستم ها و برنامه ریزی مجدد آنها نیز خودنمایی می کرد که در سال 1975 ” سیستم های مانیتورینگ ” ابداع و در کنار سیستمهای کنترلی به کار برده شدند؛ به طوری که امروزه ” مانیتورینگ ” جایگاه ویژه و جدا نشدنی از طراحی سیستم های کنترلی دارند.
می توان اینطور گفت، ” مانیتورینگ ” در هرم اتوماسیون ، در نوک قله قرار دارد و این امر به اهمیت سیستمهای مانیتورینگ اشاره می کند. امروزه صنایع بزرگی چون پتروشیمی، تولید انرژی، صنایع شیمیایی، خودروسازی، غذایی و… بدون وجود مانیتورینگ لحظه به لحظه فرآیند قادر به ادامه کار نیستند.
سرویس مانیتورینگ چیست؟
تمامی سرورها و وبسایتها و سیستمهای شبکه در شبکه اینترنت یا شبکههای داخل نیاز به مانیتورینگ و مانیتور شدن (Monitoring) دارند.این بدان معناست که هرگاه مشکلی برای وبسایت و سرور شما پیش آمد به صورت آنی از طریق سیستمهای اطلاعرسانی از وضعیت آپتایم با خبر شوید.وبسایت و یا سرور شما دارای کاربران زیادی میباشد که با در دسترس نبودن وبسایت و قطع شدن سرور (دان) یا وبسایت لطمه فراوانی به اعتبار آنها وارد میگردد و این موضوع موجب ناراحتی کاربران میگردد.
به طور معمول در هر زمان که مشکلی برای سرور و یا وبسایت شما پیش آید زمانی سپری خواهد شد که شما متوجه مشکل وبسایت و یا سرور خودتان شوید و این اطلاع رسانی با تاخیر بسیار زیادی انجام میشود اما از طریق سرویسهای مانیتورینگ سرور پینگ به سادگی پس از ۱ دقیقه از طریق ایمیل و پیامک و سیستمهای اطلاع رسانی دیگر از مشکل خودتان با خبر خواهید شد.سرور پینگ وب سایت شما را به صورت لحظه مانیتور می کند و از طریق پیامک، ایمیل و تماس تلفنی و … شما را از وضعیت آپتایم با خبر می سازد.
پایش مانیتورینگ شبکهها به سه صورت اتفاق میافتد:
- پایش از طریق نسخهای از نرمافزار مانیتورینگ که بر روی اجزای شبکه نصب میشود.
- پایش از طریق خروجیهایی که یک جز بر روی شبکه جاری میکند و یا تأثیری که بر روی جریان شبکه دارد.(منظور از جریان شبکه پکتها و فریمهای اطلاعاتی است که در شبکه جریان دارند).
- تعریف کردن یک سری از عملها بهعنوان امتحان، که بهصورت ادواری، سیستم مانیتورینگ از یک جزء شبکه انجام آن عمل را میخواهد تا حضور و عملکرد صحیح آنها تائید کند.
در بحث مانیتورینگ موارد زیر قابلدسترس هستند:
- پایش عملکرد سیستمعاملهای موجود در شبکه.
- پایش عملکرد سختافزارهای موجود در شبکه (یافتن سختافزار معیوب قبل از توقف عملکرد آن ).
- تعریف آستانهی عمل (Trigger) بر اساس موارد مختلف ( بهعنوانمثال تعریف میکنیم که اگر شخصی ایمیلی حاوی فایلهای آفیس ارسال کرد، سشن آن کاربر بسته شود و به مدیر شبکه اطلاع داده شود).
- پایش عملکرد سرویسها.
- پایش عملکرد سرویسدهندهها.
- پایش رفتار کاربران.
- نظارت بر محتوای بستهها و ایمیلها.
- به دست آوردن نقاط بحرانی مصرف (منابع-پهنای باند).
- به دست آوردن نقاط بحرانی در پایداری سیستم.
- اعلام خروجی توسط سیستم مانیتورینگ بر اساس پارامترهایی که مدیران شبکه تعیین میکنند.
مشخصات اصلی یک Monitoring
دانستن این موضوع که به هنگام انتخاب یک سیستم مانیتورینگ چه مشخصاتی از سیستم لازم و ضروری است بسیار مهم است. اینکه مانیتورینگ شبکه کدام یک از ویژگیهای زیر را دارا باشد، تاثیر بسزایی در شناسایی ابزار مناسب شما دارد. جهت بررسی و ارزیابی مانیتورینگهای شبکه میتوان از چک لیست زیر استفاده کرد:
- میبایست قادر به پیکربندی و ارسال هشدار به انبوهی از کانالهای ارتباطی ممکن باشد (ایمیل، پیام کوتاه، دستگاه آژیر، ابزار نمایشگر اخطار و غیره).
- کاربر پسند بودن بدین معنی است که شبکه و اجزای آن که در داشبورد نمایش داده میشود، میبایست قابل شناسایی باشند و به راحتی مورد استفاده قرار گیرند.
- امکانپذیری در شناسایی دستگاهها و اجزا به صورت خودکار که منجر به استفاده حداکثری از زمان و ذخیره زمان خواهد شد.
- سیستم مانیتورینگ میبایست قادر به مانیتورینگ تعداد زیادی از دستگاهها، بدون کاهش کارایی سیستم باشد. در نرم افزار مانیتورینگ بینا، شاخصها و اینترفیسهای بیش از ۳۰۰۰ دستگاه قابل مانیتور کردن میباشند.
- این ابزار میبایست قادر به مانیتور کردن تعداد زیادی از پروتکلها شامل UDP، TCP، SNMP، WMI، HTTP(s)، DNS و غیره باشد.
- فراموش نکنید که دستگاههای مجازی نیز به شبکه تعلق دارند و در یک دستگاه فیزیکی میتوان با دستگاههای دیجیتال مختلف برابری کرد. به همین دلیل میبایست اطمینان حاصل کرد که مانیتور شبکه به گونهای صحیح با دستگاههای مجازی یکپارچه شود.
- اگر شرکت یا سازمان شما سرورهای ابری استفاده میکند، آنگاه میبایست بررسی نمایید که آیا سیستم مانیتورینگ شبکه موردنظر با شرکتی که سرورهای ابری را پیشنهاد میدهد قابلیت یکپارچگی دارد یا خیر.
مزایای استفاده از Network Monitoring
اولین مزیتی که در یک مانیتورینگ شبکه خوب میبایست در نظر گرفته شود کاهش هزینههاست. قابلیت مشاهده تمامی اجزا شبکه در یک پنل و همچنین داشتن وضعیت ترافیک شبکه به ما قابلیتهای زیر را خواهد داد:
- یافتن دستگاههای قدیمی که ممکن است از وجود آنها اطلاعی نداشته باشیم و بازیابی نتیجه بخش آنها.
- فهرست کردن اجزا به منظور مدیریت آنها با سهولت بیشتر.
- شناسایی مشکلات شبکهای به روشی ساده، برای مقابله هر چه زودتر با آنها.
اعلام هشدار به صورت خودکار، بار تقاضاها در حجم وسیع را از دوش تیم IT برداشته و همچنین زمان رفع مشکلات لحظهای را کاهش خواهد داد. در حالی که در صورت امکان کاهش هر چه بیشتر زمان در سیستم پیشنهاد شده توسط نرم افزار ما این مزیت را دو چندان خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید