گرافیک شطرنجی چیست؟
گرافیک شطرنجی
گرافیک شطرنجی یا رستر گرافیک (Raster Graphics) نوعی حالت گرافیکی است که با تقسیم تصویر به مربعهای کوچک (کوچکترین بخش تصویر گرافیک شطرنجی که پیکسل نام دارند) شکل میگیرد. پیکسل، به نقاط ریزی گفته میشود که محتوای تصاویر دیجیتالی را تشکیل میدهند. هر بخشی از یک تصویر، میتواند شامل صدها و هزاران پیکسل باشد. به تصاویر گرافیک شطرنجی گاهی بیتمپ نیز گفته میشود. برای تشخیص یک تصویر رستر یا بیتمپ میتوانید با بزرگنمایی کردن تصویر و دیدن از فاصله نزدیک به آن متوجه شوید. چنانچه به حد کافی تصویر رستر را زوم کنید، نقاط مربع هر پیکسل را بصورت شطرنجی میتوانید ببینید. بویژه در پیرامون لبهها که کنتراست رنگی بسیاری دارد. به همین دلیل میتوان گفت سایز اینگونه فایل ها بزرگتر از تصاویر گرافیک برداری هستند.
وضوح تصاویر Raster Graphics
تصاویر در گرافیک شطرنجی را نمیتوان بدون افت کیفیت تغییر اندازه داد. بعنوان مثال اگر تصویر رستری در ابعادی خاص را در فتوشاپ یا هر نرم افزار گرافیکی دیگری بزرگتر از اندازه ای که هست بخواهیم تغییر دهیم، پیکسل ها نسبت به آن تصویر، تعداد معینی با رنگهای مشخص دارند که در صورت تغییر ابعاد، این پیکسل ها از حالت اولیه خارج میشوند و چون به تعداد آنها افزوده شده اطراف و لبه های تصویر پیکسلهایی نزدیک به رنگ آن قسمت جایگزین میشود که تصویر را از حالت اولیه خارج میکند. با هر بار تغییر اندازه تصاویر رستر این عمل تکرار میشود که در این صورت خروجی کار، تصاویر کدر و پیکسلیت شده خواهد بود.
گاهی خروجی گرفتن با فرمت های مختلف گرافیک شطرنجی از یک تصویر بدون تغییر اندازه آن، بخودی خود موجب تغییراتی در پیکسلها و کم و زیاد شدن سایز آن فایل میشود. در حالی که در تصاویر گرافیک برداری اینگونه مشکلات وجود ندارد. از مزیت های گرافیک برداری یا وکتور این است که میتواند به راحتی و بدون افت کیفیت، افزایش ابعاد داشته باشد.
گرافیک شطرنجی اکثرا با عکسها و تصاویر واقعی سر و کار دارند و مناسب چاپ های دیجیتالی میباشند، در حالیکه گرافیک برداری بیشتر برای حروف چینی یا طراحیهای گرافیکی مانند لوگو ها به کار میرود. و در چاپ های سیلک اسکرین و تامپو و … بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
فرمت ها و ویرایشگرهای تصاویر مبتنی بر گرافیک شطرنجی
?JPG یا (JPEG) یک فرمت تصویری گرافیک شطرنجی است که اکثرا برای استفاده در وب به کار برده میشود. کیفیت و کوالیتی فایلهای JPG ها را میتوان با استفاده از فتوشاپ برای صرفهجویی در فضای وب و افزایش سرعت لود شدن، فشرده و بهینه سازی کرد. با این کار میتوان فایلهای با حجم کم و با کیفیت نسبتا بالا را ایجاد کرد.
?PNG یکی دیگر از فرمتهای گرافیک شطرنجی است. تفاوت عمده بین PNG و JPG این است که یک فایل PNG می تواند پس زمینه شفاف داشته باشد. بنابراین PNG برای ذخیره فایل های لوگو برای وبسایتها ایدهآل است زیرا می توان انواعی از تصاویر مختلف کوچک با حجم کم را روی یک پس زمینه رنگی بزرگتر قرار داد و از تکرار تصاویر بزرگ با حجم بالا اجتناب کرد.
?TIF یا (TIFF) یک فرمت بزرگ رستر است. این فرمت کیفیت تصویر را کم نمیکند. به همین دلیل برای تصاویری که در چاپ استفاده می شود، کاربرد ویژه ای دارد.
از ویرایشگرهای تصاویر مبتنی بر گرافیک شطرنجی، میتوان به نرمافزارهایی همچون پینتر، فوتوشاپ، پینت.نت، گیمپ و پینت، اشاره کرد.
دیدگاهتان را بنویسید