نقشه سایت و دلیل اهمیت آن
نقشه سایت (sitemap) چیست؟
نقشه سایت یا سایت مپ یک فایل متنی است که دربردارنده تمام آدرس های موجود در سایت می باشد. وجود سایت مپ باعث می شود که روبات های گوگل و سایر موتورهای جستجو سایت شما را بهتر شناسایی نمایند و از ایجاد تغییرات در صفحات قدیمی و یا افزودن صفحات جدید مطلع شوند. نقشه سایت یا sitemap به شما اجازه میدهد تا یک فایل متنی در میان سایر فایلهای دیگر در حساب خود ایجاد کنید تا موتورهای جستجو از همه صفحات موجود در وبسایت شما مطلع شوند. به عبارت دیگر، اطلاعات جزئی در مورد محتوای وبسایت شما را برای موتورهای جستجو فراهم میکند.
با اینکه sitemapها عمدتا برای بهبود روند شاخص وبسایت شما توسط موتورهای جستجو استفاده میشوند اما میتوانند دسترسی به صفحات خاص را فراهم کنند. به عنوان مثال صفحاتی که توسط منوهای شما در دسترس نیستند میتوانند توسط موتورهای جستجو در صورتیکه شما بخواهید ایندکس شوند. نقشه سایت اثری روی روش ربات های خزنده (Crawler) بر شاخص صفحه سایت ندارد، اما میتواند دید و دسترسی محتوای شما را افزایش دهد. به این توجه داشته باشید که داشتن sitemap روی وبسایت خود تضمین نمیکند که صفحات ایندکس خواهد شد و در موتورهای جستجو قرار میگیرند اما با داشتن آن شانس بیشتری خواهید داشت.
انواع نقشه سایت چیست؟
نقشه سایت را از لحاظ ساختاری می توان به چندین دسته تقسیم کرد. اما مهم ترین آنها که امروزه توسط اکثر وب سایت ها مورد استفاده قرار می گیرد، سایت مپ HTML و XML است. در ادامه به تعریف دقیق تر این دو نوع sitemap خواهیم پرداخت.
1. نقشه سایت HTML
این نقشه سایت به زبان نشانه گذاری ابرمتنی (Hyper text Markup Language) نوشته می شود. از این زبان برای نشان دادن ساختار وب سایت به کاربران می توان استفاده نمود. در واقع نقشه سایت HTML حاوی اطلاعاتی درباره صفحات وب سایت و موقعیت آنها در سایت می باشد. این نقشه سایت به صورت دیداری در اختیار مخاطبین سایت قرار می گیرد. آنها می توانند به کمک سایت مپ HTML به قسمت های مختلف سایت دسترسی پیدا کنند.
به عنوان مثال وب سایتی را در نظر بگیرید که دارای هزاران صفحه دسته بندی شده در بخش های مختلف می باشد. در چنین حالتی زمانی که کاربر وارد سایت می شود، کاملا گیج شده و نمی داند از کدام بخش می تواند محتوایی که به دنبال آن است را پیدا کند. در این حالت بهترین گزینه ای که می تواند از آن استفاده کند، نقشه سایتی است که به زبان HTML در اختیار او قرار گرفته است.کاربر به کمک این نوع نقشه می تواند به صورت دقیق تر از مسیر و صفحات سایت آگاه شود.در کنار این موضوع با استفاده از Sitemap صفحات به کمک لینک داخلی به یکدیگر وصل می شوند. در نتیجه این لینک سازی، رتبه سایت در کلمه کلیدی اصلی بهبود پیدا می کند.
2. سایت مپ XML
XML Sitemap به زبان نشانه گذاری قابل توسعه (Extensible Markup Language) نوشته شده است. سایت مپ XML تنها برای نشان دادن محتوای سایت به خزنده های موتورهای جستجو مورد استفاده قرار می گیرد و کاربران سایت نمی توانند آن را ببینند. در واقع با ایجاد چنین نقشه ای به خزنده ها می گویید که وب سایت شما چه تعداد صفحه دارد. همچنین هر گونه تغییری که در صفحات وب سایت صورت می گیرد یا هر نوع به روز رسانی درون سایت از طریق این sitemap به گوگل اطلاع داده می شود. این امر سبب می شود که گوگل به سرعت و بدون هیچ مشکلی بتواند محتوای وب سایت را بررسی کند و این اتفاق تاثیر بسزایی روی سئو سایت دارد.
کاربران این نوع سایت مپ را نمی بینند هدف از ساخت چنین مپی راهنمایی خزنده های گوگل است.در اصل می توان گفت که سرعت و امنیت ایندکس شدن محتوای وب سایت ها توسط موتورهای جستجو تا حدودی به نقشه سایت آنها وابسته است.
مزایای استفاده از سایت مپ
شاید از لحاظ فنی به نقشه سایت نیازی نداشته باشید، چراکه با سرعت ربات های خزنده گوگل بدون شک وب شما بررسی خواهد. با این حال، فرایند زمانی فهرست بندی سایت شما طولانی خواهد شد و تضمینی برای مشاهده همه قسمت های سایت شما وجود ندارد.
نقشه سایت با انجام دو وظیفه اصلی این نگرانی را کاهش می دهد:
- نقشه سایت شامل اطلاعات متنی در مورد هر صفحه است. این داده ها به ربات می گوید چگونه صفحات در آخرین بار بروزرسانی شده و با یکدیگر ارتباط دارند.
- سایت مپ برای اطمینان از مشاهده تمام محتواهای وب توسط Googlebot و درک سازماندهی آن، ضروری است. به این دلیل اهمیت نقشه سایت در وردپرس غیر قابل انکار می باشد و خوشبختانه کار سختی نیست.
چرا به سایت مپ احتیاج داریم؟
اگر لینک های داخلی به همه صفحات سایت داشته باشید، معمولا گوگل می تواند بیشتر صفحات را بیابد و ایندکس کند ولی به هر حال وجود سایت مپ به موتور جستجو کمک می کند که همه صفحات را بیابد، ضمن اینکه با متادیتا در سایت مپ می توانید اطلاعات بیشتری نیز به موتور جستجو بدهید.
داشتن سایت مپ در موارد زیر حائز اهمیت است:
- اگر تعداد صفحات سایت زیاد باشد، در صورت وجود سایت مپ احتمال دیده شدن صفحات جدید و یا بروز شده توسط خزنده موتور جستجو بالاتر می رود.
- اگر سایت دارای آرشیو یا بایگانی مطالبی باشد که به خوبی به آنها لینک های داخلی وجود نداشته باشد، لیست کردن آدرس مطالب بایگانی شده در نقشه سایت به موتور جستجو کمک می کند که آن صفحات را ببینند. به عنوان نمونه می توان به صفحات قدیمی بایگانی برخی از تالارهای گفتگو اشاره کرد که لینک داخلی به صفحات آرشیو آنها وجود ندارد.
- اگر سایتی جدید باشد و لینک های خارجی به صفحات آن وجود نداشته باشد، با توجه به اینکه خزنده گوگل صفحات را با دنبال کردن لینک ها می یابند، ممکن است سایت جدید توسط خزنده موتور جستجو دیده و ایندکس نشود. در اینجا وجود سایت مپ یک امر ضروری است که توسط آنبتوانید صفحات را به موتور جستجو معرفی نمایید.
چگونگی ثبت سایت مپ در گوگل
برای اضافه کردن نقشه سایت در ابزار کنسول جستجوی گوگل در سربرگ Crawl گزینه Sitemaps را کلیک و در این قسمت Add/Test Sitemap را کلیک نماید.اگر شما وبمستر گرامی متوجه شده اید نقشه سایت شما به درستی کار نمی کند مثلا همه صفحات را ایندکس نمی کند ، بهتر است توسط ما در آپسئو بررسی شود ، اهمیت نقشه سایت به اندازه ای زیاد است که ممکن است خرابی در آن کل اعتبار و رنک سایت را تحت الشعاع قرار داده و باعث افت رتبه سایت در گوگل شود.
گوگل تضمینی نمی کند که تمام موارد در نقشه سایت را توسط خزنده ها ایندکس کند، زیرا گوگل به الگوریتم های پیچیده خود تکیه می کند؛ با این حال، در اغلب موارد، سایت شما از داشتن یک نقشه سایت سود می برد و هرگز به خاطر داشتن آن مجازات نخواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید