سیستم های مدیریت محتوا و انواع آن
سیستم های مدیریت محتوا
اگر تا به حال برای طراحی سایت اقدام کرده باشید، نام CMS یا سیستم مدیریت محتوا را شنیدهاید. روشها و زبانهای برنامهنویسی بسیاری برای طراحی سایت وجود دارد. هر کس بنا به نیاز و تخصص خود، روشی را انتخاب میکند. برای داشتن یک انتخاب مناسب، باید روشهای مختلف را بشناسید و ویژگیهای هر یک را بدانید. در این مقاله تیم w3design به بررسی انواع سیستم های مدیریت محتوا میپردازد.
سیستم های مدیریت محتوا یا CMS چیست؟
یک پلتفرم نرم افزاری است که این امکان را به شما میدهید به راحتی محتواهای خود را مدیریت کنید و یک سایت داشته باشید.به طور معمول صفحات وب به زبان های برنامه نویسی HTML، JavaScript، CSS نوشته می شوند. اگر میخواهید یک وب سایت بدون استفاده از cms بسازید لازم است این زبان ها را یاد بگیرید و کدهای زیادی را بنویسید .اما سیستم های مدیریت محتوا این مشکل را حل کرده اند و شما بدون یک خط کد نویسی قادر به طراحی سایت خواهید بود.
سیستم های مدیریت محتوا را می توان به دو نوع اصلی تقسیم کرد:
· سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی (Proprietary CMS)
· سیستم های مدیریت محتوای منبع باز (Open Source CMS)
سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی (Proprietary CMS)
خیلی از شرکت ها برای خود لایسنس خریداری می کنند و آن را به کاربرانی که از سیستم مدیریت محتوای آنها استفاده می کند می فروشند. به این صورت هر کاربری نمی تواند از سیستم مدیریت محتوا استفاده کند و یا تغییراتی بوجود بیاورد. دقت داشته باشید که بعضی از سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی فقط زمانی کار می کنند که سایت شما روی هاست همان شرکت میزبانی شود. به این صورت سایت شما فقط تا زمانی کار خواهد کرد که از سیستم مدیریت محتوای همان شرکت استفاده کنید. اگر سعی دارید دامنه خود را به جای دیگری منتقل کنید، وب سایت شما ممکن است دیگر کار نکند یا ممکن است به قالب دیگری تبدیل شود.دو مورد از بزرگترین مشکلات جانبی استفاده از سیستم اختصاصی اول هزینه لایسنس و دوم پیدا کردن هاست مناسب است. دلیل این کار هم این است که بسیاری از شرکت ها به دنبال CMS های اختصاصی نمی آیند و بیشتر به دنبال سیستم های مدیریت محتوای Open Source هستند.
سیستم های مدیریت محتوای منبع باز (Open Source CMS)
محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا بر روی PHP (یک زبان مناسب برای توسعه وب است که می تواند در HTML تعبیه شود) اجرا می شود. این سیستم های مدیریت محتوا شامل WordPress ، Joomla و Drupal است. وب سایت کاخ سفید یک سایت دروپال است. استفاده از برنامه های منبع باز (OS) برای همه آزاد است و نیازی به خرید لایسنس ندارد. همچنین شما می توانید سیستم عامل مدیریت محتوا را بدون مجوز ویژه شخصی سازی کنید.
معرفی انواع cms
در ادامه، به بررسی برترین سیستم های مدیریت محتوا خواهیم پرداخت. جوانب مثبت و منفی هر کدام را تشریح می کنیم تا در نهایت بتوانید با توجه به نیاز خود انتخاب دقیق تری به عمل آورید.
1. سیستم مدیریت محتوای وردپرس (WordPress)
سیستم مدیریت محتوا وردپرس بدون شک یکی از بزرگترین و پیشرفته ترین سایت ساز های دنیا می باشد. این سایت ساز تحت php طراحی و بهینه سازی شده است توانسته نگاه های بسیاری را به سمت خود جذب کند. به گزارش یکی از منابع خبر گزاری این اسکریپت محبوب موفق شده بیش از 60 درصد از وب سایت های دنیا را که تا به حال طراحی شده اند به خود اختصاص دهد. طبق نظرسنجی های اخیر وردپرس به عنوان بهترین سیستم مدیریت محتوا برای فروشگاه شناخته شده است.
این چالش را در نظر داشته باشید که برخی کاربران در خصوص میزان امنیت وردپرس با ابهام مواجه هستند و آن را به عنوان امن ترین cms نمی شناسند اما باید گفت به طور مداوم گزارش هایی از بروزرسانی و رفع باگ های امنیتی این سیستم منتشر می گردد. از سوی دیگر بخش اعظمی از برقراری امنیت سایت بر عهده صاحبان سایت ها و اقدامات مربوطه می باشد. مرجع رسمی فارسی زبان این سیستم به نشانی www.wp-persian.com و مرجع اصلی آن به نشانی www.wordpress.org می باشد.
2. سیستم مدیریت محتوای جوملا (Joomla)
مرجع رسمی فارسی زبان این سیستم به نشانی www.joomlafarsi.com و مرجع اصلی آن به نشانی www.joomla.org می باشد. با مراجعه به هرکدام از این سایت ها می توانید آخرین نسخه این سیستم مدیریت محتوای محبوب را تهیه نمایید. سایت ساز جوملا یکی از قدیمی ترین اسکریپت های تحت PHP می باشد. با استفاده از این سیستم مدیریت محتوا یا CMS و پیاده سازی آن روی هاست خود می توانید به راحتی فایل ها، متون و تصاویر خود را به صورت سازماندهی شده نمایش دهید.
یکی از محبوبیت های جوملا که باعث شده طرفداران زیادی داشته باشد این است که با چند کلیک می توانید اسکریپت مربوطه را نصب کنید.پس از آن بدون داشتن هیچگونه دانش فنی از برنامه نویسی وب سایت خود را در اینترنت طراحی و پیاده سازی کنید. بیشتر طراحان وب سایت ها و کاربران اینترنتی نیز جوملا را جهت طراحی سایت خود ترجیح می دهند زیرا علاوه بر رایگان بودن، محیط کاربری زیبا و گرافیک عالی به راحتی قابل توسعه و قابلیت ارتقاء دارد.
3. سیستم مدیریت محتوای دروپال (Drupal)
بدون شک دروپال Drupal نیز یکی از بزرگترین و محبوبترین سیستم های مدیریت محتوا در جهان می باشد، دروپال نیز یکی از CMS هایی می باشد که جهت مدیریت و طراحی وب سایت های اینترنتی راه اندازی شده است. یکی از مهم ترین دلایل استقبال کاربران از سایت ساز دروپال متن باز بودن (اپن سورس) بودن آن می باشد. متن باز بودن به این معنی که به رایگان در دسترس کاربران قرار می گیرد سپس قادر خواهید بود تمام کدهای نرم افزار را به صورت دستی ادیت و آن را اختصاصی کنید. در نتیجه نیازی به پرداخت هزینه های سالانه و ماهانه ندارید. مرجع اصلی سیستم مدیریت محتوای دروپال به نشانی www.drupal.org می باشد.
4. نیوک (phpNuke)
مرجع رسمی فارسی زبان این سیستم به نشانی www.phpnuke.ir و مرجع اصلی آن به نشانی www.phpnuke.org می باشد. با مراجعه به هرکدام از این سایت ها می توانید آخرین نسخه ی این سیستم مدیریت محتوای محبوب را تهیه نمایید. سایت ساز نیوک نیز یکی از قدرتمند ترین سایت سازهای دنیا می باشد که به شما این امکان را می دهد بدون داشتن دانش کافی از کد نویسی و تنها با فشردن چند کلیک در مدیریت این CMS بتوانید صفحات گرافیکی را خلق کنید.
5. سیستم مدیریت محتوای تایپو3 (TYPO3)
با مراجعه به هرکدام از این سایت ها می توانید آخرین نسخه این سیستم مدیریت محتوای محبوب را تهیه نمایید. TYPO3 یک سیستم مدیریت محتوا متن باز برای اهداف مهم در وب و اینترانت می باشد. مادامی که از یک مجموعه از رابط ها و توابع و ماژول های آماده آن استفاده کنید، از قابلیت انعطاف پذیری و توسعه پذیری آن لذت می برید.
TYPO3 محبوب و رایگان، یک سیستم مدیریت محتوای منبع باز یا اپن سورس است. این انعطاف پذیری به شما اجازه ساخت یک وب سایت قدرتمند و پیچیده را می دهد. مرجع اصلی آن به نشانی www.typo3.org می باشد.
6. فروشگاه ساز توماتو کارت (Tomato cart)
مرجع اصلی دانلود این سیستم مدیریت محتوا به نشانی www.tomatocart.com می باشد. با مراجعه به هرکدام از این سایت ها می توانید آخرین نسخه این سیستم مدیریت محتوای محبوب را تهیه نمایید.
تومیتو شاپ یا Tomato Cart یکی از بزرگترین فروشگاه سازهای آنلاین تحت PHP می باشد. این سیستم مدیریتی فروشگاه ساز کاملا بر پایه مبانی و اصول طراحی شده است. با استفاده از این سیستم فروشگاه ساز و نصب آن روی هاست لینوکس می توانید یک فروشگاه آنلاین فوق حرفه ای راه اندازی کنید و هر نوع محصول را برای فروش در سایت خود قرار دهید.
7. فروشگاه ساز پرستا شاپ (PrestaShop)
با مراجعه به هرکدام از این سایت ها می توانید آخرین نسخه این سیستم مدیریت محتوای محبوب را تهیه نمایید. بدون شک پرستاشاپ یکی از قدرتمندترین و حرفه ای ترین فروشگاه سازهای دنیا می باشد که بسیار گسترده است. با نصب این فروشگاه ساز روی هاست لینوکس از امکانات حرفه ای آن استفاده نمایید. توسط این فروشگاه ساز فوق حرفه ای می توانید:
- محصولات و خدمات خود را قیمت گذاری کنید و در سایت نمایش دهید.
- توسط ریز ابزارک ها مانند ماژول ها و امکانات فرعی این نرم افزار می توانید بدون نیاز به هیچگونه کدنویسی محصولات خود را در سایت قرار دهید.
- تجارت آنلاین خود را آغاز نمایید.
8. فروشگاه ساز اپن کارت (OpenCart)
مرجع رسمی فارسی زبان این سیستم به نشانی www.opencart.ir و مرجع اصلی آن به نشانی www.opencart.com می باشد. اپن کارت (OpenCart) یک سیستم فروشگاه ساز حرفه ای متن باز می باشد که براساس ویژگی های کاربردی و ظاهری جذاب طراحی شده است. علاوه بر این می توان به گفت که این سیستم فروشگاه ساز امروزه یکی از پرطرفدار ترین سیستم های مورد استفاده در فروشگاه های آنلاین می باشد که به دلیل داشتن ویژگی های خاصی به این محبوبیت رسیده از جمله:
- سئوی قدرتمند
- ماژول ها و الگو های مختلف و کاربردی
- چند زبانه بودن
- پشتیبانی از انواع درگاه های پرداخت محلی و جهانی
9. فروشگاه ساز مجنتو (Magento)
مرجع رسمی فارسی زبان این سیستم به نشانی www.magento-farsi.com و مرجع اصلی آن به نشانی www.magento.com می باشد. با مراجعه به هرکدام از این سایت ها می توانید آخرین نسخه سیستم مدیریت محتوای مذکور را تهیه نمایید. مجنتو بر اساس فریم ورک zend پیاده سازی شده است که آن نیز یک فریم ورک متن باز PHP می باشد. ساختار مجنتو طوری است که برای کار با آن نیاز به آموزش و یادگیری دارید،حتی کار با محیط مدیریت آن کمی مشکل می باشد. مورد دیگر کمبود اطلاعات و مستندات کافی از سوی توسعه دهندگان مجنتو می باشد که کار با آن را کمی مشکل نموده است.
نتیجه گیری
در این مقاله با انواع سیستم مدیریت محتوا آشنا شدیم. این CMS ها هرکدام کاربران و توسعه دهندگانی دارند که باعث می شود روز به روز پیشرفت کنند و امکانات بیشتری را به مخاطبان خود عرضه کنند. اکنون شما می توانید تصمیم بگیرید و CMS مورد علاقه خود را انتخاب کنید و یا در صورتی که از سیستم مدیریت محتوایی غیر آنچه در اینجا آمده است استفاده می کنید، می توانید ما را در جریان آن قرار دهید.
دیدگاهتان را بنویسید