وکتور چیست و کاربرد آن
وکتور چیست و کاربرد آن
? وکتور یا «وکتور گرافیک» (Vector Graphics) که آنرا با نام گرافیک برداری نیز میشناسند، به تصاویر گرافیکی کامپیوتری میگویند که بر اساس نقطه در صفحه کارتزین تعریف میشوند و از طریق اتصال خطها و منحنیها به یکدیگر، شکلهای مختلفی را ایجاد میکنند. وکتور به افراد خلاق امکان خلق آثار با کیفیت هنری را میدهد که این آثار را میتوان در هر مقیاسی بزرگ یا کوچک کرد. از این امکان در خلق آثار هنری، طراحی بنرهای تبلیغاتی و … استفاده میشود.
?گرافیک برداری از روابط ریاضی برای طراحی استفاده میکند. این روابط ریاضی به نقاطی تبدیل میشوند و این نقاط به کمک خطها و منحنیها به یکدیگر متصل خواهند شد که در برخی موارد «مسیر برداری» (Vector Path) نام دارند. در اثر این اتفاق، تصاویر وکتوری را بدون از دست دادن کیفیت، میتوان با حفظ حجم کم، به مقیاسهای بسیار بزرگ تبدیل کرد.
برخی از ویژگی های وکتور ها :
?زوم کردن برروی این گونه فایل ها بدون افکت کیفیت است
?قابلیت تغییر گسترده در این نوع فایل ها ، در واقع شما می توانید یک فایل وکتور را در یکی از نرم افزارهای مرتبط باز نموده و آن را تیکه تیکه کنید بدون تغییر کیفت
?فایلهای وکتور به تصاویر Raster شده تبدیل می شوند.
Vector ها به آسانی قابل تغییر اندازه هستند
?شما میتوانید تصاویر وکتور را بدون داشتن نگرانی از پیکسلی شدن و افت کیفیت آنها به هر اندازهای که دوست داشته باشید تغییر اندازه دهید. اگر چندین بار متوالی این تصاویر را تغییر اندازه دهید و یا روی آنها زوم کنید چیزی از وضوح و کیفیت آنها کاسته نخواهد شد. اگر شما در کار تصویرسازی هستید و یا طراحی وب کار میکنید این ویژگی تصاویر وکتور برایتان ارزشمند خواهد بود. با کمک این ویژگی وکتورها؛ به طور مثال وقتهایی که مشتری از شما میخواهد: “میشود این طرح رو در یک سایز بزرگتر به من بدهید؟” دیگر به مشکل برنخواهید خورد.
تصاویر Vector از حجم بسیار کمتری برخوردار هستند
?اگر کاربر حرفه ای کامپیوتر هستید، هر گیگابایت تصویر برایتان هزینه خواهد داشت، مخصوصا وقتی طراحی هستید که به صورت مداوم کار گرافیکی انجام میدهید و میخواهید آنها را بایگانی کنید. یکی دیگر از قابلیتهای خوب فایلهای وکتور، سایز بسیار کم آنهاست. از آنجا که محتوای تشکیل دهنده فایل های وکتور معادلات ریاضی هستند، فضای بسیار کمی برای ذخیره سازی آنها مورد نیاز است و این در حالیاست که تصاویر راستر بایستی دادههای هزاران و حتی میلیونها پیکسل را در خود جای دهند و این به فضای خیلی زیادی نیاز خواهد داشت.
تصاویر برداری (Vector) با فرمت های متنوعی در دسترس هستند
?فرمت استاندارد فایلهای وکتور در وب svg است. کنسرسیوم جهانی وب، استانداردهای لازم برای طراحی وب مدرن را تعیین میکند. آنها فرمت .svg را به عنوان استاندارد برای تصاویر وکتور در طراحی وب تعیین کردهاند. نرم افزار Adobe illustrator که یکی از بهترین و پرکاربرد ترین نرم افزارهای برداری در زمینه تصویرسازی و طراحی طرح های چاپی است، از فرمت اختصاصی خود که Ai است برای ذخیرهسازی وکتورهای تولید شده استفاده میکند. از جمله فرمت های رایج وکتورها می توان به .eps .pdf .wmf اشاره کرد.
فایلهای راستر با نسخه تغییر سایز داده شده خود همسان نیستند
?خطوط و اشکال فرم یافته از معادلات ریاضی، فایلهای گرافیکی وکتور را تشکیل میدهند درحالیکه تصاویر گرافیکی راستر از هزاران پیکسل بوجود آمدهاند. تصاویر وکتور به آسانی قابل تغییر اندازه هستند، درحالیکه تصاویر راستر زمانی که بیش از اندازه تعیین شده خود بزرگ شوند دچار افت کیفیت خواهند شد. تصاویر وکتور به آسانی به فرمت های راستر تبدیل خواهند شد. درحالیکه بیشتر تصاویر راستر مخصوصا تصاویر عکاسی شده قابل تبدیل شدن به وکتور نیستند. با همه این اوصاف، تصاویر وکتور بسیار انعطافپذیر و همگام با آنچه انجام میدهید هستند.
اهمیت Vector در گرافیک
?در دنیای طراحی گرافیک، وکتورها بخش اعظمی در صنعت چاپ و طراحی را به خود اختصاص میدهند. به طور مثال، همواره لوگوها باید فرمتی به صورت وکتور داشته باشند زیرا خطوط و منحنیهایی که در لوگوها وجود دارند، باید به هنگام چاپ در اندازههای مختلف، شکل مناسب خود را حفظ کنند. به همین دلیل است که میتوانید لوگو خود را بر روی تابلوهای تبلیغاتی بزرگ قرار دهید یا اینکه آنرا بر روی خودکار کوچکی چاپ کنید.
?علاوه بر این، آیکونها نیز بهتر است فرمتی به صورت وکتور داشته باشند. وکتورها میتوانند سبب سادگی و سرعت در انجام پروژههای طراحی شوند. با استفاده از وکتورها، طراحان در زمان خود صرفهجویی میکنند که این امر، صرفهجویی در هزینه را نیز به همراه دارد و در عین حال، نتایجی با کیفیت بالا بدست میدهد.
?اگر نرمافزار مربوط به وکتورها را در اختیار نداشته باشید، بهرهگیری از آنها امکانپذیر نیست. فایلهای حاوی وکتور به طور معمول با پسوندهای «.eps» یا «.ai» نگهداری میشوند. از اینرو، در صورتیکه به چنین فایلهایی دسترسی داشتید، حتی بعد از اتمام پروژه خود، آنها را حذف نکنید زیرا همواره برای طراحی به این فایلها نیاز پیدا میکنید.
کاربردها ی وکتور :
تصاویر برداری امروزه بسیار مورد استقبال قرار گرفته اند و در اکثر کارها مورد استفاده قرار می گیرند. ازجمله کاربردهای آنها می توان به :
?طراحی آرم ، لوگو و نشانه ها
?طراحی متن های گرافیکی
?طراحی آیکون
?طراحی شکل ها و ابزارها در گرافیک کامپیوتری و…
استفاده از فایل های وکتور
?شما می توانید به راحتی هر یک از فرمت های این نوع فایل را در نرم افزارهای ایلاستریتور و کرول دراو باز کنید با توجه به اینکه این نرم افزار ها خاصیت برداری دارند ، فایل ها به صورت لایه باز خواهند بود و شما می تواند بدون هیچ تغییری در کیفیت ویرایش های مورد نظر خود را اعمال کنید.
?همچنین برای باز کردن فایل های وکتوری در فوتوشاپ کل طرح به صورت یک لایه در فوتوشاپ شناخته می شود و برای کارهای معمولی بدون ویرایشی خاصی بروی فایل قابل استفاده است.
دیدگاهتان را بنویسید