disk defragmenter چیست؟
همه چیز در مورد Disk Defragmenter
بی شک تاکنون به برنامه Disk Defragmenter که در ابزارهای سیستمی ویندوز خودنمایی می کند، برخورد کرده اید. اما این که این برنامه به چه کاری می آید و چگونه می توان از آن استفاده کرد برای شما سئوال بوده است. در این مقاله از w3design سعی داریم عملکرد و چگونگی استفاده از این ابزار را بررسی کنیم.
هدف این ابزار سازماندهی فضای اشغال شده از هارد دیسک است که توسط ویندوز ایجاد می شود. به طوری که هر فایل در بخش های مربوط به هم بر روی دیسک نوشته می شود. نکته قابل توجه اینجاست که ویندوز فایل ها را به طور دسته به دسته بر روی ساختمان آزاد دیسک می نویسد. در این میان ویندوز سعی می کند فضا های مجاور آزاد بزرگ را بر روی دیسک بیابد. یک فایل بزرگ می تواند به راحتی به بیش از ناحیه های آزاد موجود برروی دیسک تقسیم شود و این زمانی رخ می دهد که حجم ناحیه های آزاد کمتر از حجم فایل است. در اکثر موارد، هر بخش از یک فایل در مکان های مختلفی از دیسک قرار می گیرد.
در صورت مشاهده چه مواردی باید این عملیات انجام شود؟
در صورت مشاهده موارد زیر در سیستم های کامپیوتری بایستی عملیات دیفرگ انجام می شود که این موارد عبارتند از:
- کاهش سرعت اجرا شدن سیستم
- کاهش سرعت کلی سیستم
- کاهش سرعت در زمان read/write کردن هارد دیسک
Disk Defragmenter چه زمانی اجرا می شود؟
Disk Defragmenter همیشه تمام فایل ها را مرتب نمی کند و چنانچه عملیات مرتب سازی با سرعت تمام شد یا پیغامی مبنی بر لازم نبودن مرتب سازی توسط برنامه صادر شد، جای هیچگونه تعجبی نیست. چون ممکن است فایل های شما نسبت به ظرفیت دیسک سایز کمی داشته باشند. البته قبل از شروع توضیحات مربوط به کارکردن با برنامه، لازم است برخی از محدودیت های این ابزار را خاطر نشان کنیم:
تنهای زمانی این برنامه اجرا می شود که مجوزهای لازم توسط Administrator داده شده باشد، نمی تواند آن را برای دیسک هایی که حالت شبکه دارند به کار برد. تنها برای دیسک های local یا محلی قابل اجراست، در یک زمان خاص عملیات مذکور تنها بر روی یک دیسک قابل اجراست، زمانی کامل اجرا خواهد شد که حداقل 30% دیسک خالی باشد، تنها از طریق کنسول ویندوز قابل اجراست. البته نسخه دیگری تحت نام defrag برای محیط های دستوری ارائه شده است و خیلی از محدودیت های دیگر. لازم به ذکر است که Disk Defragmenter برای پلتفرم ویندوز NT تحت نظر مایکروسافت توسط Executive Software ارائه شده است.
چند نکته در مورد انجام این عملیات در سیستم های کامپیوتری
در این قسمت قصد داریم به چند نکته در مورد انجام عملیات defrag در سیستم های کامپیوتری اشاره کنیم که این نکات عبارتند از:
- عملیات مربوط به defrag می تواند توسط سیستم عامل ویندوز به صورت اتوماتیک و در زمان بندی های مشخص انجام شود.
- زمان عملیات defrag به حجم و نوع اطلاعات ذخیره شده بر روی هارد دیسک بستگی دارد.
- بهتر است در زمان انجام عملیات دیفرگ از سیستم خود استفاده نکنید و آن را رها کنید تا عملیات به پایان برسد.
- امکان انجام عملیات دیفرگ بر روی هارد دیسک های اکسترنال ها وجود دارد.
- لازم نیست که برای حافظه های SSD عملیات دیفرگ را انجام داد زیرا خود ویندوز هر ماه یک بار عمل دیفرگ حافظه های SSD را انجام می دهد.
عملیات دیفرگ را چطور انجام دهیم؟
نرم افزارهایی برای انجام این کار وجود دارد که از جمله آنها می توان به Auslogics Disk Defrag اشاره کرد.اما سیستم عامل های ویندوز و مک دارای سرویس هایی ساده به منظور انجام این عملیات هستند که لزوم استفاده از نرم افزارهای جانبی را کاهش می دهد.به واقع انجام این عمل پیچیدگی چندانی ندارد و می توان به آسانی از طریق سرویس های موجود آن را عملی ساخت.
ساده ترین راه برای دست یابی به این قسمت در ویندوزهای XP و Seven 7،اجرای این مسیر است: Start / All Programs / Accessories / System Tools / Disk Defragmenter.مسیر دوم نیز از طریق انجام کلیک راست بر روی یکی از درایوهای ویندوز در محیط My Computer است.سپس گزینه Properties را انتخاب نموده و سپس گزینه Tools را انتخاب می کنیم.
نکته:در ویندوزهای 7،8 و 10 این عملیات می تواند به صورت خودکار و در زمان بندی های خاص صورت گیرد.
نکته:زمان عملیات دیفرگ بسته به حجم،نوع و اطلاعات ذخیره شده بر روی هارد دیسک شما می تواند متفاوت باشد.در صورتی که اقدام به انجام دیفرگ می کنید،بهتر است از کامپیوتر یا لپ تاپ خود استفاده نکرده و آن را به حال خود بگذارید.
نکته:کاهش سرعت بوت،کاهش سرعت کلی سیستم و در نهایت کاهش سرعت در زمان خواندن/نوشتن هارد دیسک شما،نشانه ایی از الزام به انجام این عمل است اما به یاد داشته باشید که دلایل ذکر شده می تواند ریشه های دیگری هم داشته باشد که از جمله آنها می توان به بد سکتور اشاره کرد.
نکته:هارد دیسک های اکسترنال نیز می توانند به مشکلات ذکر شده دچار شده و عملیات دیفرگ برای آنها نیز امکان پذیر است.
آموزش دیفرگ در ویندوز 10
سیستم عامل ویندوز 10 نیز به مانند دیگر سیستم عامل ها،دارای ابزاری برای این منظور است.در ابتدا بر روی نوار وظیفه،استارت،گزینه بهینه سازی (Optimize) را انتخاب می کنیم.
سپس درایو یا هارد دیسک مورد نظر را انتخاب می کنیم.لازم است بدانید که در ویندوز 10 در صورت انتخاب SSD،ویندوز از انجام عمل بر روی آن سر باز زده و برای سالید ها امکان پذیر نیست.
در صورتی که تنها مایل هستید از مقدار دیفرگ درایو یا هارد اطلاع یابید،می تواند از گزینه آنالیز استفاده کنید.به طور معمول هیچ قانون و استانداردی برای رتبه بندی میزان درصد دیفرگ وجود ندارد اما زیر 5% درصد رقمی نسبتا قابل قبول اس.یعنی شما می توانید صبر کرده و در صورت افزایش درصد دیفرگ این عمل را انجام دهید.هر چند که زیر 5% نیز در سرعت بدون تاثیر نخواهد بود.
در حالت دیگر با انتخاب گزینه Optimize،دستور دیفرگ را به سیستم اعمال خواهید کرد.پس از پایان عملیات نیز مشاهده 0% نیز به معنی پایان موفقیت آمیز عملیات دیفرگ است.
دیدگاهتان را بنویسید