کوئری ها در جستجو گوگل
پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل یکی از مشهور ترین ویژگی های جستجوگر گوگل است که کاربران بسیاری را به شگفتی وا داشته است.
مطمئنا همه شما بارها و بارها زمانی که در حال نوشتن عبارت مورد نظر خودتان در کادر جستجوی گوگل بوده اید با پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل مواجه شده اید و از خود پرسیده اید..
پیشنهاد ویژه : آموزش رایگان سئو سایت 2021 (seo 2021) صفر تا صد
که: “چگونه گوگل حدث می زند که من به دنبال چه چیزی هستم ؟!”
گوگل چگونه این پیشنهادات را به کاربران ارائه می کند؟
گوگل چه زمانی تصمیم می گیرد که برخی از پیشنهادات را حذف نموده و پیشنهادات دیگری را جایگزین آنها نماید؟
چه زمانی گوگل تصمیم می گیرد که در سرچ شما دخالت نکند و هیچ پیشنهادی به شما ارائه ندهد؟
اگر شما هم مثل من به پاسخ این سوالات علاقه مند هستید و می خواهید بدانید که تمام این کارها چگونه و بر مبنای چه اصولی توسط گوگل انجام می شود، من شما را به مطالعه ی این مقاله دعوت می نمایم.
(باز بگید چرا آقای مهدیزاده از فناوری ها چیزی نمینویسی)
مقدمه- گوگل و پیشنهادات خودکار
گوگل تنها موتور جستجوگری نبود که شروع به ارائه پیشنهاداتی برای تکمیل خودکار کوئری های کاربران نمود، نه تنها گوگل تنها موتور جستجوگری نبود که این کار را انجام داد بلکه اولین موتور جستجوگری هم نبود که این کار را کرد.
اما جالب است بدانید که قابلیت تکمیل خودکار کوئری ها توسط گوگل، از قابلیت مشابه در سایر موتورهای جستجوگر بیشتر شهرت یافته است و توجه های بیشتری را به خود جلب نموده است.
گوگل قابلیت تکمیل اتوماتیک کوئری ها که از آن با نام هایی مثل “Autocomplete”، “Predictions” و “Google Suggestion” یاد می شود را از سال ۲۰۰۸ به کاربران ارائه نمود.
جالب است بدانید که این قابلیت از سال ۲۰۰۴ به صورت آزمایشی پیاده سازی شده بود و در حال بهبود و تکامل بود و در سال ۲۰۰۸ از حالت آزمایشی به حالت دائمی تغییر یافت.
پس از آنکه سال گذشته کمپانی گوگل، گوگل اینستنت سرچ (Google instant search) را عرضه نمود توجه همه بیشتر به مساله تکمیل خودکار کوئری ها توسط گوگل و پیشنهادات تکمیل خودکار معطوف گردید.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید تفاوت میان گوگل اینستنت با پیشنهادات خودکار گوگل چیست؟
این سوالی است که اغلب کاربران از ما می پرسند. پیشنهادات خودکار گوگل عباراتی هستند که زمانی که کاربر شروع به تایپ کردن در کادر جستجو می نماید، به صورت یک منوی آبشاری در زیر کادر جستجو ظاهر می شوند و در واقع حدسیات گوگل از عبارت مورد جستجوی کاربر هستند و کاربر می تواند به جای آنکه به نوشتن ادامه دهد یکی از آنها را انتخاب نماید.
اما گوگل اینستنت به نتایجی گفته می شود که در حین نوشتن کوئری توسط کاربر در صفحه نتایج جستجوها نمایش داده می شوند و هر بار که کاربر کوئری خود را تکمیل تر می نماید این نتایج با نتایج دیگری جایگزین می شوند.
هر دوی این قابلیت های یعنی گوگل اینستنت و تکمیل خودکار عبارت جستجو توسط گوگل نشات گرفته از قابلیت پیش بینی عبارت مورد نظر کاربران توسط گوگل می باشند.
خب پیش بینی های گوگل بر چه اساسی هستند و گوگل چگونه این پیش بینی ها را برای ارائه کردن انتخاب می نماید؟
پاسخ این سوال ساده است، این پیش بینی ها بر اساس جستجوهای دیگر افراد و آنچه اغلب کاربران در گوگل جستجو می نمایند، انجام می شود.
پیش بینی بر اساس جستجوهای واقعی افراد
اغلب پیش بینی های گوگل و نتایجی که در گوگل اینستنت و تکمیل خودکار کوئری ها به کاربران ارائه می نماید، بر اساس جستجوهای واقعی افراد می باشند.
پیشنهادات تکمیل خودکاری که گوگل در هنگام جستجو به کاربران ارائه می کند همگی بر مبنای جستجوهایی هستند که دیگر کاربران انجام می دهند.
یعنی برای مثال زمانی که شما عبارت بلیط را در کادر جستجو می نویسید و عبارات “بلیط هواپیما”، “بلیط قطار”، “بلیط اتوبوس و بلیط چارتر ” برای شما نمایش داده می شود این مساله نشان دهنده آن است که این ۴ عبارت در رابطه با بلیط بیشترین جستجو از جانب کاربران را داشته اند.
از آنجایی که تعداد بسیار زیادی از کاربران در هنگام جستجو در گوگل پس از تایپ کردن کلمه بلیط در کادر جستجو یکی از کلمات اتوبوس، هواپیما ، چارتر و قطار را نوشته اند گوگل نیز حدس می زند که شما هم به احتمال بسیار زیاد می خواهید یکی از این کلمات را پس از کلمه بلیط تایپ نمایید از این رو به شما پیشنهاد می کند که به تایپ کردن ادامه ندهید و یکی از این عبارات را انتخاب نمایید.
البته فاکتورهای دیگری نیز وجود دارند که در انتخاب پیشنهاداتی که گوگل برای تکمیل عبارت جستجوی کاربران ارائه می کند تاثیر گذار می باشند، که البته همه این فاکتورها به نوعی نشات گرفته از آمار جستجوهای واقعی انجام شده توسط کاربران می باشد.
انتخاب پیشنهادات بر اساس موقعیت و زبان
آیا می دانید که در هنگام نوشتن یک عبارت در کادر جستجوی گوگل همه کاربران پیشنهادات یکسانی را مشاهده نمی کنند؟
برخی از نتایج برای کاربران در سراسر دنیا یکسان می باشند.
برای مثال اگر شما جستجوهایی در مورد مطالب علمی، مقالات یا کتاب ها انجام دهید در هر کجای دنیا که باشید نتایج یکسانی دریافت خواهید نمود اما اگر شما عبارت “بهترین رستوران” را در کادر جستجو بنویسید بسته به محلی که در آن هستید نتایجی متناسب با موقعیت خود دریافت خواهید نمود.
برای مثال اگر در تهران باشید مطمئنا در پیشنهادات تکمیل خود کار ارائه شده توسط گوگل اولین گزینه برای شما “بهترین رستوران تهران” خواهد بود حال اگر در مشهد باشید و عبارت “بهترین رستوران” را در کادر جستجو وارد کنید اولین پیشنهاد گوگل برای تکمیل خودکار عبارت شما “بهترین رستوران مشهد خواهد بود” .
به طور خلاصه می توان گفت که موقعیت جغرافیایی در تعیین عبارات جستجو پیشنهادی گوگل بسیار تاثیر گذار خواهند بود، این که شما در کدام کشور، در کدام ایالت، در کدام استان و حتی در کدام شهر هستید بر روی نتایجی که گوگل به عنوان پیشنهادات تکمیل خودکار عبارات جستجو به شما ارائه می کند تاثیر گذار خواهند بود.
یکی دیگر از پارامتر هایی که در تعیین عبارات پیشنهادی گوگل برای تکمیل خودکار عبارات جستجوی کاربران موثر است، زبان جستجو می باشد.
اگر شما عبارت یکسانی را با زبان های مختلفی در گوگل جستجو نمایید، پیشنهادات تکمیل خودکار متفاوتی از گوگل دریافت خواهید نمود.
شاید عجیب باشد که بدانید زبان پیش فرض مرورگر شما نیز می تواند در پیشنهادات دریافتی شما از جانب گوگل برای تکمیل خودکار عبارت جستجوی شما تاثیر گذار باشد.
جستجوهای پیشین
گوگل در گذشته قابلیتی به نام “Google Search History” داشت که در آن عبارات جستجوی شما (تمامی عباراتی که توسط سیستم شما در گوگل جستجو شده بودند) در آن ذخیره می شد و گوگل آنها را به خاطر می سپرد.
این قابلیت گوگل بعدها دچار تغییراتی شد که به توسط این تغییرات نام این قابلیت گوگل به “Google Web History” تغییر یافت.
این قابلیت موجب می شد که تمامی جستجوهایی که یک کاربر توسط هر سیستمی در هر کجای دنیا که انجام می داد در تاریخچه جستجوهای کاربر ثبت شوند
(تنها کافی بود که کاربر پس از شروع به استفاده از یک سیستم به حساب کاربری خود در گوگل مراجعه نماید تا گوگل تمامی اطلاعات مربوط به جستجوهای آن شخص را حفظ کند).دو عبارت پیشنهادی اول یعنی “علت خستگی و کوفتگی بدن” و “علت درد مفاصل” در میان پیشنهادات گوگل با رنگ بنفش نمایش داده شده اند پیشنهاداتی هستند که بر اساس جستجوهای قبلی من در گوگل به من ارائه شده اند.
اگر دقت کنید در کنار این دو پیشنهاد که با رنگ بنفش نمایش داده شده اند گزینه “Remove” وجود دارد.
این بدان معنی است که شما می توانید این پیشنهادات را برای همیشه از میان پیشنهادات خود حذف نمایید و کاری کنید که جستجوهای شما درباره این موضوعات خاص بر روی جستجوهای آینده شما تاثیری نداشته باشد.
در زیر کادر جستجو نیر یک گزینه “Report inappropriate prediction” است که معنی آن این است که اگر در میان عبارات پیشنهادی عبارتی وجود دارد که از لحاظ اخلاقی نادرست می باشد یا معنا و مفهوم نژاد پرستانه و یا وحشیانه دارد شما می توانید به گوگل اطلاع دهید
تا آن عبارت پیشنهادی دیگر برای شما نمایش داده نشود و همچنین گوگل مفهوم آن را مورد بررسی قرار دهد و در صورت نامناسب بودن آن عبارت دیگر آن را در لیست پیشنهادی کاربران قرار ندهد.
این پیشنهادات خودکار تکمیل عبارات جستجوی گوگل که بر اساس جستجوهای قبلی کاربران می باشد با نام پیشنهادات شخصی سازی شده و یا “personalized suggestions” در میان کاربران شناخته شده است و از سال ۲۰۰۹ توسط گوگل ارائه گردیده است.
تفاوت این قابلیت گوگل با گوگل اینستنت آن است که گوگل اینستنت همزمان با تایپ کردن کاربر در کادر جستجو نتایجی را ارائه می کند و هر بار که کاربر عبارت خود را تکمیل تر می کند نتایج ارائه شده تغییر می یابند و در صفحه نتایج لینک هایی که کاربر پیشتر به آنها مراجعه نموده است با رنگ بنفش نمایش داده می شوند تا بتوانند توجه کاربر را جلب نمایند.
خب تا اینجا در این باره بحث کردیم که پیشنهادات تکمیل خودکار عبارت جستجوی کاربران توسط گوگل بر اساس چه معیارها و ملاکهایی تعیین می گردند، حال می خواهیم بررسی کنیم که گوگل پیشنهادات تکمیل خودکار عبارات جستجو را بر چه اساسی رتبه بندی می نماید، یعنی گوگل چگونه تصمیم گیری می کند که کدام پیشنهاد را در اول لیست و کدام را در آخر لیست قرار دهد.
چگونگی رتبه بندی پیشنهادات تکمیل خودکار
شاید این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد که پیشنهادات تکمیل خودکار بر چه اساسی مرتب و رتبه بندی می شوند؟
شاید تصور کنید که این پیشنهادات بر اساس کسرت جستجو و یا محبوبیت در میان کاربران رتبه بندی می گردند. اما اینطور نیست!!!
کسرت جستجو یا همان بالاتر بودن تعداد دفعات جستجوی یک عبارت توسط کاربران یک فاکتور است که در رتبه بندی تاثیر گذار است اما بعضا ما در پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل با عباراتی رو به رو می شویم که کسرت جستجوی زیادی هم ندارند اما در رتبه های بالاتری نسبت به عبارات با کسرت جستجوی بالاتر قرار گرفته اند.
به گفته خود گوگل این مساله بدان دلیل است که گوگل این عبارات را به عبارت جستجوی کاربر مرتبط تر، می یابد.
البته به خاطر داشته باشید که جستجوهای شخصی سازی شده یا همان عبارات جستجویی که بر اساس جستجو های قبلی شما به شما پیشنهاد می گردند همیشه نسبت به دیگر عبارات دارای اولویت بیشتری می باشند و در صدر پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل واقع می شوند.
نتایج تکراری و اصلاحات املایی
در برخی مواقع زمانی که کاربر عبارتی را در کادر جستجو وارد می کند، عبارتی کاملا مشابه با آن در میان پیشنهادات گوگل برای تکمیل خودکار عبارت جستجوی کاربر، ظاهر می گردد.
این پیشنهادات معمولا برای تصحیح غلط املایی افراد در تایپ عبارت جستجو نمایش داده می شود.
ممکن است شما فکر کنید که در عبارت جستجوی خود هیچ غلط املایی ندارید پس چرا گوگل یک عبارت تکراری را به شما پیشنهاد داده است؟!
این طور نیست شاید شما غلط املایی بسیار ریز و ناچیزی دارید، مثلا گذاشتن فاصله بین دو کلمه را فراموش کرده اید و یا حمزه یا علامت مد را جا انداخته اید.
در جستجوهای انگلیسی نیز امکان وقوع اشتباه در علامت گذاری یا “Punctuation” وجود دارد.
مثلا زمانی که شما می خواهید عبارتی به شکل “Ben and jerry’s” را در کادر جستجو سرچ کنید ممکن است آن را به شکل “Ben and Jerrys” بنویسید و از این رو گوگل عبارت مشابهی را برای تصحیح عبارت جستجوی شما به شما پیشنهاد کند.
موضوعات داغ روز
یکی دیگر از مسائلی که می تواند بر روی نتایج نمایش داده شده توسط گوگل به عنوان پیشنهادات تکمیل خودکار کوئری کاربران تاثیر گذار باشد، موضوعات داغ روز دنیاست.
منظور از موضوعات داغ روز دنیا مسائلی است که به صورت ناگهان برای یک هفته با چند روز توجه افراد را به خود جلب می کنند و عده زیادی از افراد به صورت ناگهانی به این موضوع علاقه نشان می دهند و آن را در گوگل سرچ می کنند.
مثلا یک اقدام سیاسی در یک کشور رخ می دهد چیزی شبیه به کودتای ترکیه و بسیاری از کاربران اینترنت به صورات ناگهانی به آن علاقه نشان می دهند و جستجوی آن عبارت برای مدت کوتاهی افزایش بسیار زیادی می یابد.
این عبارات علی رقم اینکه در گذشته توسط کاربران اینترنت چندان مورد توجه نبوده اند و پیشینه میزان جستجوهای آنها کم و یا صفر می باشد، اما به مجرد آنکه به موضوع روز دنیا تبدیل می شوند گوگل آنها را به عنوان یکی از اولین پیشنهادات خود برای تکمیل خودکار کوئری کاربران ارائه می نماید.
برای مثال زمانی که المپیک نزدیک می شود جستجوها درباره المپیک و اخبار آن به شدت افزایش می یابد و گوگل علی رقم آنکه این موضوع در چند ماه گذشته نرخ جستجوی چندان بالایی نداشته است اما آن را در میان پیشنهادات تکمیل خودکار خود قرار می دهد زیرا بسیاری افراد به در یک دوره کوتاه شروع به جستجو کردن اخبار المپیک می کنند و هدف گوگل تسهیل کار این افراد می باشد.
اگر گوگل تنها به میزان جستجوهای عبارات در دراز مدت توجه می نمود و نتایج کوتاه مدت را در پیشنهادات تکمیل خودکار خود لحاظ نمی نمود در مواقعی که یک واقعه خاص بخش اعظمی از جستجوهای کاربران را به خود اختصاص می داد به دلیل آنکه آن عبارات حجم جستجوی دراز مدت زیادی نداشتند گوگل آنها را به کاربران ارائه نمی نمود و این خود موجب ضعف عملکرد سیستم پیشنهادات خودکار گوگل می شد.
چرا و چگونه برخی پیشنهادات از لیست پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل حذف می شوند؟
پیشنهادات تکمیل خودکار عبارات جستجوی کاربران از نزدیک به دو دهه قبل توسط گوگل ایجاد شد اما پس از آنکه گوگل اینستنت نیز به آن افزوده شد توجه ها بیشتر به آن جلب شد و گوگل نیز این قابلیت خود را با قدرت بیشتری به کاربران معرفی نمود.
پس از معرفی گوگل اینستنت تغییراتی نیز در پیشنهادات تکمیل خود کار ایجاد شد و یکی از این تغییرات حذف برخی از پیشنهادات تکمیل خودکار بود.
کدام پیشنهادات حذف شدند؟
در زیر لیستی از پیشنهاداتی که پس از معرفی گوگل اینستنت از پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل حذف شدند آورده شده است:
⦁ پیشنهاداتی که در آنها مفاهیم خشن و وحشیانه وجود داشت.
⦁ پیشنهاداتی که در آنها مفاهیم نژاد پرستانه نهفته شده بود.
⦁ پیشنهاداتی که در آنها مفاهیم جنسی و موضوعات مربوط به افراد بالغ نهفته بود.
⦁ پیشنهاداتی که مفاهیم غیر قانونی در آنها نهفته بود و از لحاظ قانونی مشکل داشتند.
⦁ پیشنهاداتی که در آن به اطلاعات شخصی افراد اشاره می شد.
⦁ پیشنهاداتی که در آنها به موضوعاتی که حاوی دزدی ادبی می باشند اشاره شده بود.
گوگل درباره حذف برخی از پیشنهادات می گوید که ما فیلترهایی طراحی نمودیم که مانع می شود پیشنهاداتی که با قوانین و دستورالعمل های ما مغایرت دارند منتشر گردند.
برای مثال فیلترهایی توسط گوگل طراحی شدند که مانع از نمایش داده شدن پیشنهاداتی می شدند که در آن اطلاعات شخصی افراد مثل شماره ملی و … ذکر شده بود.
از آنجایی که فیلترها عملکرد خیلی هوشمندانه ای ندارند و محدودیت درک دارند بازبینی هایی توسط افراد نیز برای بررسی مغایر نبودن پیشنهادات با قوانین گوگل نیز انجام می شد.
پیشنهاداتی که در آنها مفاهیم خصمانه و تنفر از گروه های ممنوعه آورده شده باشد
گوگل اعلام نموده است که پیشنهاداتی که در آنها مفاهیم خصمانه و تنفر آورده شده باشد را از پیشنهادات تکمیل خودکار کوئری های حذف خواهد نمود.
اما آیا این بدان معنی است که هر عبارتی که در آن واژه تنفر به کار رفته شده باشد حذف می گردد؟ خیر این طور نیست.
برای مثال اگر شما واژه تنفر را در کادر جستجوی گوگل وارد کنید پیشنهاداتی مثل “تنفر از پدر”، “تنفر از مادر” و “تنفر از خود” و … برای شما ارائه می گردد.
پس می توان نتیجه گرفت که تمامی عباراتی که در آنها مفهوم تنفر وجود داشته باشد حذف نمی شوند بلکه تنها عباراتی حذف می شوند که در آنها به تنفر از گروهک ها، ادیان، مذاهب و پیروان تفکر خاصی اشاره شده باشد.
در واقع گروه های پوشش دهی شده ای وجود دارد در قوانین گوگل که هیچ پیشنهاد تکمیل خودکاری مبنی بر نفرت از این گروه ها و یا پیشنهاداتی که مفاهیم خصمانه علیه این گروه ها داشته باشند توسط گوگل به کاربران پیشنهاد نمی گردند.
البته گوگل در صفحه راهنمای پیشنهادات تکمیل خودکار خود “Autocomplete help page ” هیچ لیست مشخصی از این گروه های محافظت شده ذکر ننموده است
اما در صفحه راهنمای ادوردز “AdWords help page” خلاصه ای درباره این گروه های محافظت شده آورده است.
که به شرح زیر می باشد:
⦁ گروه هایی که برای حمایت از نژاد و قومیت خاصی برپا شده اند.
⦁ گروه هایی که اعضای آن دارای رنگ پوست خاصی می باشند و یا به حمایت از انسان های دارای رنگ پوست مشخصی می پردازند.
⦁ گروه هایی که منشا شکل گیری آنها ملیتی و قومیتی است.
⦁ گروه هایی که منشا شکل گیری آنها مذهبی می باشد.
⦁ گروه هایی که برای حمایت از افراد معلول شکل گیری شده اند.
⦁ گروه هایی که برای حمایت از جنسیت خاصی (زنان) شکل گیری شده اند.
⦁ گروه های حمایت از کودکان یا سالمندان.
⦁ گروه های بسیار با سابقه و خوش نام.
⦁ گروه های حمایت از کسانی که رویکرد جنسی متفاوتی دارند.
به همین دلیل است که شما حتی اگر عبارت “من از سیاه پوست ها متنفر” را هم تایپ کنید بازهم پیشنهادی مثل “من از سیاه پوست ها متنفرم” را دریافت نخواهید نمود و یا اگر عبارت “من از مسیحی ها متنفر” را هم تایپ کنید پیشنهاد “من از مسیحی ها متنفرم” را دریافت نخواهید نمود.
حذف پیشنهادات تکمیل خودکار دارای مغایرت با معیارهای قانونی
گوگل برخی از پیشنهادات تکمیل خودکار را به دلیل مغایرت با موارد قانونی حذف می نماید.
برای مثال سال پیش چند مورد درخواست از گوگل برای حذف پیشنهادات تکمیل خودکار انجام شد که این موارد مشمول مساله نقض قوانین می بودند. یکی از این موارد در زیر آورده شده است:
در خواست حذف واژه “arnaque” به معنی کلاهبرداری و تمامی عباراتی که در آنها این واژه استفاده شده است بالاخذ آنهایی که از این واژه پیش از نام موسسات آموزش از راه دور یا فروشگاه های اینترنتی بودند.
در گذشته اگر شما واژه “arnaque” را سرچ می کردید با پیشنهادات تکمیل خودکار به شکل زیر مواجه می شدید :اما اگر اکنون این واژه را در گوگل جستجو کنید دیگر چنین نتایجی یافت نخواهد شد و تنها واژگان و عباراتی که شبیه به این واژه هستند در نتایج برای شما نمایش داده می شوند:
در واقع گوگل کاری کرده است که دیگر واژه “Arnaque” در پیشنهادات تکمیل خودکار پیش از نام هیچ کمپانی یا موسسه ای قرار نگیرد.البته در سال گذشته چندین مورد شکایت از گوگل برای نمایش پیشنهاداتی در سرویس تکمیل خودکار انجام شده است که مربوط به نمایش واژه های شبیه به دزدی و ورشکستگی و … در کنار نام برخی کمپانی ها و یا صاحبان آنها بوده است و گوگل سریعا این پیشنهادات را حذف نموده است.
موارد بحث برانگیز و جدال آمیز
بجز مواردی که از لحاظ قانونی دچار مشکل می باشند، در برخی مواقع پیشنهادات خودکار گوگل بحث بر انگیز و مشاجره ساز می باشند.
گوگل در پاسخ به کسانی که به این پیشنهادات تکمیل خودکار اعتراض می نمایند می گوید :
” این پیشنهادات بر اساس جستجوهای انجام شده افراد در سراسر دنیا می باشد و ما هیچ برنامه کاری یا دستور جلسه مشخصی برای تعیین این پیشنهادات به دلخواه خود نداریم”.
گوگل اعلام نموده است که ما در موارد اینچنینی توضیح بیشتری به کاربران نمی دهیم، زیرا نمی توانیم پاسخ های خیلی دقیقی درباره برخی سوالات کاربران در اختیار آنها قرار دهیم و یا در موقعیتی قرار بگیریم که ملزم به پاسخ دادن به سوالات غیر عادی کاربران باشیم.
اما اخیرا دو نمونه از موارد این چنینی توسط گوگل شفاف سازی شده است که در ادامه آنها را برای شما شرح خواهیم داد:
یکی از این موارد مربوط به واژه “Climategate” بود که به صورت ناگهانی از میان نتایج جستجوها حذف گردید.
این واژه به صورت ناگهانی در میان نتایج جستجوها ظاهر گردید و کسی انتظار آن را نداشت که این واژه چندان شهرت و محبوبیتی داشته باشد و یا به عبارتی میزان جستجوهای انجام شده در رابطه با آن به قدری زیاد باشد که به یک پیشنهاد تکمیل خودکار مبدل گردد.
در این باره برخی افراد معتقد بودند که گوگل با انجام این کار و قرار دادن این واژه در پیشنهادات تکمیل خودکار خود قصد دارد که دیدگاه های سیاسی و اجتماعی خود را درباره گرم شدن زمین را به گونه ای به مردم بقبولاند.
گوگل درباره این مساله گفت که مقصر این امر “freshness layer” است که در پیشنهادات تکمیل خودکار ایجاد شده است.
اگر بخواهیم توضیح مختصری درباره “Freshness layer” به شما بدهیم باید بگویم که ” Freshness layer” یکی از قابلیت هایی است که گوگل در سرویس پیشنهادات تکمیل خودکار خود ایجاد نموده است و این قابلیت اجازه می دهد عباراتی که به صورت ناگهانی میزان جستجوی آنها در یک دوره کوتاه افزایش شدیدی می یابد
علی رقم آنکه میزان جستجوی طولانی مدت آنها چندان زیاد نمی باشد برای مدت کوتاهی در پیشنهادات خودکار نمایش داده شوند و پس از مدتی این عبارات با وجود آنکه در این دوره حجم جستجوهای آنها افزایش یافته است از میان پیشنهادات تکمیل خودکار حذف می گردند.
البته گوگل چندی بعد “freshness layer” را به گونه ای تغییر داد که مدت زمانی که این عبارات (عباراتی که تنها در دوره زمانی کوتاهی حجم جستجوهای آنها افزایش می یابد) در پیشنهادات تکمیل خودکار نمایش داده می شوند افزایش یابد.
اما با این وجود واژه “Climategate” به صورت ناگهانی در پیشنهادات تکمیل خودکار ظاهر گردید و چندی بعد به صورت ناگهانی حذف شد و مساله بحث برانگیز این بود که مدت زمانی که این این واژه در پیشنهادات تکمیل خودکار حظور داشت کمتر از مدت زمان معمول بود.
البته گوگل درباره این مساله گفت که هیچ دستکاری و دخالتی در نمایش و حذف این عبارت نبوده است.
یک مساله بحث برانگیز دیگر که چندی پیش در پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل رخ داد مربوط به عبارت “islam is” بود.
زمانی که شما عبارت “islam is” را در کادر جستجوی گوگل تایپ می کردید هیچ پیشنهادی برای شما نمایش داده نمی شد حال آنکه شما هر دین و مذهب دیگری را بدین صورت تایپ می کردید تعدادی پیشنهاد تکمیل خودکار برای شما نمایش داده می شد.
این مساله به عنوان یک باگ در پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل مطرح شد و در سال ۲۰۱۰ بحث های بسیاری پیرامون این موضوع به راه افتاد. پس از آن گوگل اعلام نمود که به دلیل آنکه پیشنهادات خودکاری که برای “islam is” ایجاد شده بودند همگی منفی بودند و معنا و مفهوم نفرت در آنها وجود داشته است
(گوگل اعلام کرد که این پیشنهادات که برای “islam is” ایجاد شده اند و دارای معنا و مفهوم نفرت می باشند بر اساس جستجوهای کاربران در سراسر دنیا ایجاد شده اند) و گوگل فیلترهایی برای حذف پیشنهاداتی که در آنها معنای توهین و یا نفرت از برخی گروه ها و یا ادیان وجود داشته است تبیین نموده، تمامی پیشنهادات مربوط به “Islam is” حذف گردیده اند.
پس از اعتراضات بسیار گوگل مساله مربوط به عبارت جستجوی “islam is” را بر طرف نمود و امروزه شما با تایپ کردن عبارت “Islam is” در کادر جستجوی گوگل پیشنهاداتی را به فرم زیر دریافت خواهید نمود.
پس از آن گوگل قوانین خود را مبنی بر قرار دادن ادیان در گروه های حفاظت شده تغییر داد و امروزه دیگر ادیان جزو گزوه های حمایت شده نمی باشند و پیشنهادات منفی و حتی بعضا حاکی از مفاهیم آمیخته با نفرت نیز در پیشنهادات تکمیل خودکار عبارات مربوط به ادیان ظاهر می گردد.
ملیت ها و قومیت ها جزو گروه های حمایت شده می باشند اما ادیان نمی باشند.
شما هم مثل من درباره گروه های حمایت شده دچار سر در گمی شده اید؟
خب پس بیایید یک بار دیگر به موضوع گروه های حمایت شده دقیق تر نگاه کنیم.
من در بخش گروه های حمایت شده به شما گفتم که گوگل هیچ بیانیه ای درباره اینکه گروه های حمایت شده دقیقا به کدام گروه های گفته می شود اعلام نکرده است و آنچه مبنی بر دسته بندی گروه های حمایت شده در این مقاله منتشر گردید بر اساس راهنمای منتشر شده توسط گوگل AdWords می باشد نه گوگل اتوکامپلیت!
خوب است بدانید که هر یک از نهاد های گوگل تعریف مجزایی از گروه های حمایت شده برای بخش داخلی خود ایجاد نموده اند.
مثلا یوتیوب گروههای حمایت شده مجزایی از گوگل ادوردز و گوگل اتوکامپلیت دارد.
در لیست گروه های حمایت شده یوتیوب هیچ اشاره ای به ملیت ها و قومیت ها نشده است و لذا گروه های قومیت ها و ملیت ها تحت حمایت یوتیوب نبوده و امکان وجود پیشنهادات خودکار دارای مفاهیم خشونت بار و دارای مفهوم نفرت در پیشنهادات خودکار یوتیوب نسبت به اقوام و ملیت ها وجود دارد.
اگرچه گروه های قومیتی و ملیتی تا ماه می سال گذشته تحت حمایت گوگل اتوکامپلیت هم نبودند اما در ماه می سال گذشته گوگل اتوکامپلیت به یکباره شروع به حذف پیشنهادات تکمیل خودکاری نمود که مربوط به قومیت ها و ملیت های مختلف بود.
برای مثال اگر شما عبارت “Iranians are” را در باکس جستجوی گوگل سرچ کنید هیچ پیشنهاد تکمیل خودکاری دریافت نخواهید نمود.
آیا افراد حقیقی یا حقوقی می توانند درخواست حذف برخی پیشنهادات را به گوگل بدهند؟
ممکن است پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل به نظر برخی از کاربران ناخوشایند بیاید و یا به ضرر خود آنها یا یک شرکت با کمپانی خاص باشد و آنها تمایل داشته باشند که این پیشنهادات حذف گردند.
گوگل تحت شرایط خیلی خیلی خاصی این کار را انجام خواهد داد و می توان گفت که هیچ شرکت یا موسسه خاصی نمی تواند در خواست حذف پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل را داشته باشد.
Jonathan Effrat یکی از مسئولین بخش پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل درباره درخواست حذف پیشنهادات از جانب فرد یا کمپانی های خاص می گوید:
“ما دخل و تصرفی در به وجود آمدن این پیشنهادات نداریم و این پیشنهادات به صورت خودکار توسط الگوریتم هایی که رفتار کاربران را بررسی می کنند ایجاد می گردند. اگر یک پیشنهاد تکمیل خودکار برای یک عبارت ایجاد می شود این بدان دلیل است که افراد زیادی آن عبارت را جستجو نموده اند.
ما نمی توانیم از افراد بخواهیم که آن عبارت را جستجو نکنند و این مساله به خواست ما ربطی ندارد اگر ما بخواهیم برخی پیشنهادات را حذف نماییم در حالی که افراد همچنان این عبارات را در گوگل جستجو می نمایند، در این صورت ملزم خواهیم بود که به سوال تک تک این افراد پاسخ دهیم که چرا چنین کاری کرده ایم”.
ایجاد پیشنهادات تکمیل خودکار جعلی توسط کاربران
این روزها موضوع دیگری درباره پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل روایج یافته است و آن هم ایجاد پیشنهادات تکمیل خودکار جعلی توسط برخی گروه ها و یا کمپانی ها و … می باشد.
محل هایی وجود دارد که در آن جمع کثیری از افراد عضویت دارند (مثل Amazon’s Mechanical Turk) و کسانی سعی در سوء استفاده از این موقعیت دارند، آنها عباراتی را در این محل های پر کاربر منتشر می کنند و از کاربران می خواهند که این عبارات را در گوگل جستجو نمایند،
زمانی که جمع کثیری از کاربران ندانسته یا دانسته وارد این بازی می شوند و میزان جستجوها یک عبارت جعلی را افزایش می دهند گوگل طبق قوانین ملزم است که آن عبارت را به عنوان پیشنهاد تکمیل خودکار به کاربران ارائه نماید.
البته بعضی ها از طریق خرید بازدید سایت و خرید ورودی گوگل تغییراتی در قسمت ساجست گوگل اعمال میکنند !
زمانی که افراد دست به چنین اقداماتی می زنند، گوکل به مقابله با آنها می پردازد و صراحتا اعلام کرده است که اگر کاربرانی اقدام به انجام چنین کارهایی بکنند علاوه بر آنکه پیشنهاد تکمیل خودکار مد نظر آنها از پیشنهادات گوگل حذف خواهد شد، خود این افراد نیز از جانب گوگل اخطارهایی دریافت خواهند نمود.
همان طور که اشاره شد با روی کار آمدن گوگل اینستنت، توجه افراد بیش از پیش به پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل جلب گردید.
البته بحث ها گفتگوهایی نیز شکل گرفت در این باره که آیا گوگل باید این پیشنهادات را در حالت کلی به کاربران ارائه دهد یا این کار اصلا کار درستی نیست؟!
گوگل اتوکامپلیت به کابوس شبانه برخی افراد مبدل گردید و برخی افراد معتقد بودند که پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل با آبرو و شهرت آنها بازی نموده است.
برخی دیگر نیز معتقد بودند که گوگل اتوکامپلیت قابلیت بسیار خوبی است و باید به کار خود ادامه دهد زیرا کار این ابزار برای آنها منافعی را به همراه داشت.
اخیرا صاحبان یکی از موسسات آموزش پاراگلایدر با من تماس گرفت و گفت که در پیشنهادات تکمیل خودکار گوگل یک عبارت متشکل از واژه مرگبار و نام موسسه آنها ایجاد شده است که موجب شده میزان مشتریان موسسه به شدت افت کند و با توجه به این که پاراگلایدر به خودی خود اندکی پر استرس و پر تشنج می باشد این پیشنهاد تکمیل خود کار موجب شده بود که کار موسسه به طور کلی با چالش مواجه گردد.
با توجه به اینکه پیشنهاد تکمیل خود کار تنها یک عبارت است که هیچ توضیحی در رابطه با اینکه آیا این عبارت درست است یا خیر در اختیار کاربران قرار نمی دهد، وجود چنین پیشنهاداتی می تواند یک کمپانی یا یه موسسه را به طور کلی نابود نماید.
البته برخی کمپانی ها هم که قرعه شانس به نام آنها بوده است با استفاده از ظاهر شدن نامشان در پیشنهادات تکمیل خودکار توانسته اند یک شبه ره صد ساله بروند.
پس نمی توان گفت که این قابلیت گوگل تماما موجب ضرر رسیدن به کمپانی های مختلف شده است.
من همچنان فکر می کنم که قابلیت تکمیل خودکار گوگل یک قابلیت بسیار مفید برای کاربران می باشد و به آنها در یافتن مطالبی که به دنبال آن هستند کمک می نماید.
از این رو می توان گفت که این قابلیت بهتر است که حذف نشود و گوگل به ارائه این خدمات به کاربران ادامه دهد
اما از نظر من اگر گوگل پیشنهادات تکمیل خودکار را به گونه ای تنظیم کند که هرگونه پیشنهادات منفی علیه افراد، ادیان، کمپانی ها، کشور ها و … حذف گردد و تنها پیشنهاداتی به کاربران ارائه شود که به هیچ کسی صدمه وارد ننماید، این قابلیت می تواند عملکرد بهتر و مثبت تری داشته باشد.
البته این قابلیت در تمام موتورهای جستجوگر وجود دارد و هریک از موتورهای جستجوگر نیز در ارائه این قابلیت شیوه خود ار به کار گرفته اند و کاستی های مخصوص به خود را دارند.
مثال هایی از اشتباهات، توهین ها و یا پیشنهاداتی که موجب از بین رفتن اعتبار افراد یا کمپانی ها می شود را می توان در پیشنهادات تکمیل خودکار بینگ و یاهو نیز یافت و نمی توان تنها به کاستی های گوگل اشاره نمود و از آنها خرده گرفت.
- این را هم بخوانید :
دیدگاهتان را بنویسید