پروتکل telnet چیست ؟
پروتکل telnet چیست ؟
? پروتکل Telnet یا Terminal Network یک پروتکل ارتباطی شبکه کامپیوتری است که در اینترنت و شبکه های محلی برای ارتباط دو طرفه دستوری از طریق CMD (Command Terminal) می باشد. قبل از پیشرفت سیستمعاملها به صورت گرافیکی، ارتباط بین کاربران و سیستمعامل از طریق محیطهای متنی انجام میگرفت.
?ممکن است شما بخواهید از راه دور به سرور خود متصل شوید و دستور خاصی را در آن اجرا کنید، راه های مختلفی برای اینکار وجود دارد که Telnet هم یکی از آنهاست. Telnet در میان اصطلاحات فنی در دنیای شبکه و اینترنت، قدمت بالایی دارد و پیدایش آن به سال 1973 بر می گردد و پورت پیش فرض استفاده از سرویس یا پروتکل Telnet، عدد 23 است.
?در اوایل پیدایش تکونولوژی اینترنت، تلنت برای اتصال به چیزی به نام شبکه آزاد استفاده میشد، چیزی که شبیه یک سیستم کامپیوتری با دسترسی باز است. در آن زمان، این تکنولوژی بازدهی بالایی نداشت، چرا که از یک طرف، ارتباط اینترنتی Dial Up بسیار کند و از طرفی سرعت Telnet بسیار بالا بود. حتی با پیدایش ارائه دهندگان اینترنت با سرعت بالا، بسیاری از شبکه های آزاد (free-net) در دسترس نبودند.
?اکثراً از Telnet برای مدیریت از راه دور یک تجهیز استفاده می شود، اما در بعضی مواقع برای راه اندازی اولیه دستگاهها، بخصوص سخت افزارهای شبکه مثل سوئیچ ها، اکسس پوینت ها و غیره استفاده می شود.
?همچنین در بعضی مواقع از Telnet برای مدیریت فایل ها روی یک وب سایت استفاده می شود.
پروتکل Telnet چگونه کار می کند؟
?به طور کلی برای استفاده از Telnet، یک نرم افزار Hyper Terminal و یک کامپیوتر ابتدایی هم کافی است. چون فقط نیاز به یک صفحه کلید است، همه چیز در یک محیط بر پایه متن انجام می شود و به هیچ گونه واسط کاربری گرافیکی همانند آنچه که در کامپیوترهای مدرن امروزی هست، نیازی نیست.
?نرم افزار ترمینال، یک مسیر برای ورود به یک سیستم از راه دور را فراهم می کند، طوری که تصور می کنید در مقابل آن سیستم قرار گرفته اید. این روش ارتباطی توسط Telnet انجام می شود.
?تلنت از نرم افزاری که بر روی رایانه شما نصب شده است، برای برقراری ارتباط با سیستم راه دور استفاده می کند. دستورات (Command) توسط یک نرم افزار به عنوان Telnet Client درخواستی را به سرور تلنت ( هاست راه دور) میفرستد. سرور میزبان به نام کاربری و رمز عبوری که از او پرسیده می شود، پاسخ خواهد داد. در صورت پذیرش درخواست، اتصالی بین کلاینت و سرور میزبان بوجود می آید. بنابراین رایانه شما به یک ترمینال مجازی تبدیل می شود و به شما امکان دسترسی کامل به سیستم هاست را می دهد.
?امروزه، Telnet می تواند از طریق یک ترمینال مجازی یا یک شبیه ساز ترمینال انجام شود، همانند آنچه که در کامپیوترهای مدرن امروزی، می توان با این پروتکل ارتباط برقرار کرد.
?به عنوان مثال، دستور Telnet، در Command prompt ویندوز، قابل دسترس است. این دستور از پروتکل Telnet برای ارتباط با یک دستگاه یا سیستم راه دور استفاده می کند.
?دستورات Telnet روی سیستم عامل های دیگر همچون لینوکس، مکینتاش و یونیکس هم قابل اجرا است.
?Telnet مشابه دیگر پروتکل های TCP/IP مثل HTTP نیست، و یا اینکه به شما اجازه انتقال فایل به سرور و یا دریافت از آن را بدهد. بلکه پروتکل Telnet قابلیت گزارش گیری از کاربران را هم فراهم آورده و مشابه یک برنامه کاربردی که یک کاربر با آن کار می کند، به شما امکان کنترل مستقیم و سایر امکانات را عرضه می کند.
آیا امروزه هنوز از Telnet استفاده می شود؟
?امروزه برای اتصال به دستگاهها و ارتباط با سیستم ها، به ندرت از Telnet استفاده می شود. بیشتر تجهیزات و دستگاهها، حتی ساده ترین آنها، قابلیت پیکربندی و مدیریت تحت وب را دارند که دارای امنیت بیشتر و کاربری آسان تر نسبت به Telnet است.
برنامه ی TELNET در دو قسمت سازماندهی میشود :
1: پروسه ی سرویس دهنده یTELNET:این برنامه که بر روی کامپیوتر سرویس دهنده نصب و اجرا میشود موظف است تقاضاهای ورودی برای برقراری یک نشست TELNET را بپذیرد و پس از هماهنگی های لازم با برنامه ی مشتری به او سرویس بدهداین برنامه در یونیکس به نام TELNET شناخته میشود.
2: پروسه ی مشتریTELNET: این برنامه که بر روی کامپیوتر کاربران نصب میشود و منطبق بر سخت افزار و سیستم عامل ماشین کاربر است وظیفه دارد تا مراحل برقراری یک نشست TELNET را برقرار کرده و یک ترمینال مجازی را به گونه های شبیه سازی نماید که فرامین صادره از کاربر منطبق و سازگار با ماشین سرویس دهنده باشد به طور عام این برنامه TELNETنامیده شده است
کاربردهای تل نت:
?کاربرد اصلی سرویس تل نت که همان توانایی برقرار کردن نوعی ارتباط کلاسیک از راه دور بین اجزای شبکه است با این حال تعدادی کاربردها یا تکنیک ها در کنار این وظیفه اصلی بوجود آمد (بویژه برای نفوذگران) و ابزار تل نت وسیله ای انعطاف پذیر است که هم به طور تک منظوره و هم در کارکرد با بعضی برنامه های جانبی کاربردهای مختلفی را برای خود تعریف می کند مثلاً در جای برای ارتباط به یک پورت خاص مورد استفاده قرار می گیرد و در جای دیگر مثلاً در درون سورس یک اکسپلویت قادر به استفاده از توانایی های این سرویس در دستگاه قربانی می شویم در جایی دیگر به یک در پشتی وصل می شویم و یا در جایی دیگر برای استفاده از یک سرویس خاص به طور مثال اتاق های حقیقی چت IRC از آن استفاده می نماییم به این جهت به سرویس تل نت انعطاف پذیر می گوییم که بنا به شرایط متفاوت می توانیم از آن استفاده های مختلفی را بهره برداری نماییم
?در بسیاری از ابزارهای تست شبکه هم بخشی به نام تل نت قابل دسترسی هست همانند Solar Wind یا Netscan Tools.
?به طور پیش فرض سرویس اصلی تل نت بر روی پورت 23 از دسته اول پورت های شناخته شده راه اندازی می شود ولی این بدان معنا نیست که نمی توان از این سرویس در دیگر پورت ها استفاده نمود فقط در صورت استفاده از پورت دیگری به غیر از پورت پیش فرض توانایی های ارتباط با سرور تل نت از بین می رود یعنی برنامه کلاینت تل نت قادر به گرفتن دستورات متناظر با تل نت مقابل نخواهد بود برای توضیح بیشتر این یک مزیت نسبی را فراهم می کند گرچه دیگر نمی توان از یک ارتباط کامل تل نت بهره برد اما می توان از اطلاعات برگشتی تحلیل هایی را بدست آورید
?در بعضی مواقع نیز تل نت کردن به یک پورت خاص بسیار بسیار می تواند برای یک نفوذگر خطرناک باشد شاید شما به یک پورت خاصی از یک شبکه تل نت نمایید جواب مورد نظرتان را هم دریافت کنید ولی در اصل جریان طور دیگری طرح ریزی شده باشد ممکن شما در دام یک Honeypot افتاده باشید.
دیدگاهتان را بنویسید