بوت استرپ چیست؟
بوت استرپ یک فریم ورک طراحی وب سایت است که در ابتدا توسط توسعه دهندگان توییتر برای استفاده داخلی ایجاد شد. bootstrap پس از مدتی در دسترس عموم قرار گرفت و به مجموعهای مناسب از ابزارها برای توسعه رابطهای کاربری با هر میزان پیچیدگی تبدیل شد.
اکنون Bootstrap یک مجموعه ابزار HTML ، CSS و JS منبع باز و رایگان است. هنگامی که توسعه دهنده وب Bootstrap این فایلها را به صفحه متصل میکند، تعداد زیادی کلاس و اجزای آماده برای طرح بندی در دسترس قرار میگیرد. از بوت استرپ برای ایجاد و طراحی وب سایتهای ریسپانسیو در زمان کم استفاده میشود.
بوت استرپ رایگان است و شما بهراحتی میتوانید آخرین نسخهی آن را (Bootstrap 5) از وبسایت رسمیاش دانلود کنید.
کاربردهای (مزایای) بوت استرپ در طراحی سایت
۱. Bootstrap Responsive Grid System
اگر توسعهدهنده یا برنامهنویسی بخواهد با CSS چیزی مثل تصویر زیر را طراحی کند، ساعتها و ساعتها باید کدنویسی انجام دهد. تازه ممکن است نتیجه آن چیزی نباشد که میخواسته است. چون در موبایل بهدرستی نمایش داده نمیشود یا مشکلی دارد. یعنی طراحی واکنشگرا نیست.
اما بوت استرپ سیستم grid دارد. یعنی همهچیز آماده است. توسعهدهنده فقط باید اندازهی فضاها (Container) را و جزئیات دیگر را آنطور که میخواهد تنظیم کند. و آنها را با محتوایی که میخواهد پر کند. و نگران واکنشگرایی طراحی هم نباشد.
۲. Bootstrap Responsive Images
طراحان سایت و توسعهدهندگان میدانند که درستدرآوردن اندازهی مناسب برای عکسها، ازنظر واکنشگرایی و اینکه در هر دستگاهی با هر اندازهای کامل و درست نمایش داده شوند، چه چالش بزرگی است. بوت استرپ کدهایی دارد که بهصورت خودکار اندازه و حالت عکسها را براساس اندازهی صفحهی نمایش تنظیم میکند. یعنی نیاز نیست طراح مدام تنظیمات عکس را تغییر دهد و نتیجه را چک کند. کافی است برای مثال classهای زیر به عکسهای صفحه اضافه شوند و برای آنها المان مادر تعریف شود تا اندازه و حالت عکسها بهنسبت المان مادر تنظیم شود:
img-responsive
img-circle
img-rounded
۳. Bootstrap Components
بوت استرپ ابزاری است که تاحد زیادی خیال طراح و توسعهدهنده را برای طراحی رابط کاربری (UI) و اجرای طرحها راحت میکند. تصور کنید که نیازی نباشد برای اضافهکردن المانها و عناصر بصری بسیار مهم به هر صفحه از سایت مانند نوارهای ناوبری (Navigation Bars)، جدولها، انواع دکمهها، انواع آیکونها، انواع Alertها، Progress Bar، منوهای کشویی (Dropdown Bars)، فرمها و … کدنویسی CSS انجام دهید. چون در بوت استرپ همهی اینها ازپیشتعریفشده وجود دارند. و مهمتر اینکه اصلا نیازی نیست طراح نگران واکنشگرایی این المانها باشد. تمامی المانهای ساختهشده در بوت استرپ در موبایل همانقدر خوب نمایش داده میشوند که در صفحهنمایش ۱۴ اینچی.
۴. Bootstap JavaScript
قدرت بوت استرپ فقط در مجموعه کدهای ازپیشآمادهی CSS نیست، در این فریم ورک توسعهدهنده کتابخانهی جی کوئری را هم دارد. اما نکته اینجاست که آن کدهای جی کوئری در بوت استرپ آورده شده که میتوانند به طراحی و زیبایی المانهای بصری بیفزایند. یعنی به طراح سایت و طراح ui سایت امکان خلاقیت بیشتر و اجرای طرحهای خلاقانهتر را میدهند. برای مثال، بعضی کدهای جی کوئری که در این ابزار موجود است، خاصیتی را بهطور خودکار به المانی اضافه میکنند.
۵. Bootstrap Documentation
همهچیز در بوت استرپ واضح است. همهچیز دربارهی هرکدام از امکانات و کاربردهای این فریم ورک جامعوکامل در سایت آن توضیح داده شده است. شما حتی اگر توسعهدهندهای بسیار مبتدی باشید، کافی است وارد سایت شوید و بروید به قسمت documentation. بعد آن کاری را که میخواهید در بوت استرپ انجام دهید انتخاب کنید. هر توضیح و مثال و قطعه کدی را که نیاز داشته باشید در دستهبندیهای منظم خواهید یافت.
معایب Bootstrap
مهمترین عیب کار با این ابزار این است که توسعهدهنده و طراح نیازی ندارند حتما همهی کدها را یاد بگیرد. چون همهچیز نوشتهشده و آماده است.
دومین عیب Bootstrap این است که فایلهایش بسیار سنگین است. همین یعنی مدتزمان بازگذاری سایت ممکن است زیاد شود. توسعهدهنده باید تلاش کند تا در بوت استرپ قطعه کدهای اضافی و غیرضروری نداشته باشد. البته تشخیص این کمی تجربه میخواهد و برای تازهکارها آسان نیست.
سومین عیب هم مربوط میشود به سینتکس (Syntax) یا همان قواعد نوشتاری و شیوهی قرارگرفتن کدها کنار هم در Bootstrap . سینتکس بوت استرپ ممکن است گیجکننده باشد. مخصوصا وقتی قرار است از سیستم grid استفاده شود. بهتر است اول قواعد سیستم grid را کاملا بخوانید تا بدانید تقسیمبندیهای آن به چه شکل است تا اگر عددی در میان کدها قرار گرفت بدانید برای چیست.
آخرین عیب این است که سایتهایی که با Bootstrap ساخته میشوند، درغالب موارد شبیه هم میشوند. بههمیندلیل، توسعهدهنده نباید این نکته را فراموش کند که Bootstrap دنیایی از ابزار است در دستان او تا خلاقانه و نوآورانه از آنها استفاده کند.
جمعبندی و نتیجهگیری
۱. بوت استرپ را آسان میشود یاد گرفت. اما این آسانی برای کسانی است که حداقل با HTML و CSS آشنایی بسیار خوبی داشته باشند.
۲. درخلاصهترین شکل میشود گفت که Bootstrap ابزاری است برای وب دیزاینی بسیار سریع، واکنشگرا و زیبا.
۳. مزیت بسیار مهمی که دربارهی تمامی ابزارهای فریم ورک بوت استرپ وجود دارد این است که طراح سایت میتواند همه را آنطور که خودش میخواهد در کمترین زمان تنظیم و درواقع شخصیسازی کند.
۴. Bootstrap یعنی دیگر نگران واکنشگرایی سایت نباشید.
دیدگاهتان را بنویسید