فریمورک لاراول
فریمورک لاراول چیست ؟
لاراول فریمورک چندپلتفرمی و «متن باز» (Open Source) زبان PHP برای ساخت اپلیکیشنهای وب به حساب میآید. این فریمورک بسیار قدرتمند است و به راحتی میتوان آن را یاد گرفت و درک کرد. اما درک واقعی مزایا و کاربردهای لاراول نیاز به شناخت عمیق این فریمورک دارد. لاراول به توسعه دهندگان این امکان را میدهد تا از مزایای کتابخانههای بزرگ، عملکردهای «از پیش برنامه نویسی شده» (Pre-Programmed) مانند رویکردهای احراز هویت، مسیریابی و قالب HTML استفاده کنند. دسترسی به این فریمورک و کتابخانههای آن ساخت سریع برنامههای کاربردی وب قدرتمند را آسانتر میکند و در عین حال میزان کدنویسی لازم را به حداقل میرساند.
محیط توسعهای بسیار کاربردی و «واسطهای» (Interface) «خط فرمان» (Command-Line) شهودی و بصری خوبی را ارائه میدهد. بهعلاوه، این فریمورک از «نگاشت شیء-رابطهای» (Object Relational Mapping | ORM) برای سادهتر شدن دسترسی به دادهها و دستکاری آنها استفاده میکند. اپلیکیشنهای ساخته شده با استفاده از فریمورک لاراول قابلیت مقیاسپذیری بالایی دارند و همچنین دارای «پایگاه کُد» (Codebase) مناسبی برای نگهداری آسان کدها هستند. توسعه دهندگان با استفاده از این کدها میتوانند قابلیتهای عملکردی موردنظرشان را به اپلیکیشنها اضافه کنند.
از الگوی طراحی «مدل، نما، کنترلر» (Model View Controller | MVC) پیروی میکند. فریمورک Laravel از مؤلفههای موجود در فریمورکهای مختلف استفاده میکند و این روش به ایجاد اپلیکیشن تحت وب کمک میکند. اپلیکیشنهای تحت وب با استفاده از این رویکردهای MVC، ساختاری مناسب و عملیتر پیدا میکنند. لاراول مجموعهای جامع و غنی از عملکردهایی را ارائه میدهد که شامل ویژگیهای اساسی از فریمورکهای زبان PHP از جمله «CodeIgniter» و «Yii» و همچنین سایر زبانهای برنامه نویسی مانند «روبی» (Ruby) و فریمورک «Ruby on Rails» میشوند.
لاراول برای توسعه بکاند یا فرانتاند؟
به طور کلی میتوان گفت که لاراول یک فریمورک توسعه «بکاند» (Back End) به حساب میآید، با این حال، این فریمورک برخی ابزارها و رویکردهایی را برای توسعه «فرانتاند» (Front End) نیز ارائه میدهد. البته بسیاری از ویژگیهای لاراول به توسعه فرانتاند وابسته نیستند.
کاربرد لاراول در برنامه نویسی چیست؟
در درجه اول باید گفت که کاربرد اصلی لاراول، ساخت اپلیکیشنهای تحت وب سفارشی با استفاده از PHP است. به طور کلی، به وسیله لاراول میتوان بسیاری از مواردی را مدیریت کرد که ساختن آنها توسط توسعه دهنده بسیار دشوار است. از جمله این موارد میتوان به مسیریابی، قالببندی HTML و احراز هویت اشاره کرد. فریمورک لاراول به دلیل اجرا با زبان PHP به طور عمده برای توسعه عملکردهای سمت سرور به کار میرود و به میزان زیادی روی تغییر و ویرایش دادهها و استفاده از طراحی «مدل، نما و کنترلر» تمرکز دارد. فریمورکی مانند «React» ممکن است بیشتر برای تعامل با کاربر و ویژگیهای مرتبط با آنها متمرکز باشد، اما فریمورک لاراول، پایهای اساسی و قوی برای ساخت اپلیکیشنی با عملکرد صحیح ایجاد میکند.
لاراول یکی از بهترین فریمورکهای زبان PHP به حساب میآید، اما فریمورکهای با کیفیت دیگری نیز در سایر زبانهای برنامه نویسی وجود دارند، برای مثال، Rails فریمورکی سمت سرور و مبتنی بر زبان روبی است که عملکردی شبیه به فریمورک لاراول دارد؛ یا فریمورکهای سمت سرور «React ،«Vue و «Angular» را هم میتوان نام برد که مبتنی بر زبان «جاوا اسکریپت» (JavaScript) هستند و کاربردی شبیه به فریمورک لاراول دارند.
از سوی دیگر، اگر هدف اپلیکیشن بیشتر تولید پستهای متنی است و سبک وبلاگی دارد، میتوان از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده کرد که آن هم بر پایه زبان PHP اجرا میشود. اما در لاراول برای توسعه دهنده بهمنظور استفاده از ابزارها و ویژگیهای غیرضروری برای رسیدن به هدف محدودیت ایجاد نمیشود؛ بلکه در لاراول فقط ابزارهایی برای توسعه دهنده در نظر گرفته میشوند که بتوان با استفاده از آنها اپلیکیشن موردنظر خود را ساخت. در بخش بعدی از مطلب «لاراول چیست»، پیش از پرداختن به دلیل استفاده از فریمورک لاراول، برخی از دورههای آموزش برنامه نویسی فرادرس به علاقهمندان و دانشجویان معرفی شدهاند.
چرا باید از فریمورک لاراول استفاده کرد؟
لاراول مجموعه بزرگی را از ابزارهای قدرتمند ارائه میدهد که به آسانتر و سریعتر شدن فرایند توسعه اپلیکیشنهای تحت وب کمک میکنند. همچنین، کدبیس (Codebase) برنامه نهایی فریمورک لاراول در حد مطلوبی ساختاریافته و به راحتی قابل نگهداری است.
قابلیتها و مزایای فریم ورک لاراول چیست ؟
ویژگیهای فریمورک لاراول دلیل خوبی برای استفاده از آن بهمنظور ساخت اپلیکیشنهای تحت وب محسوب میشود. بنابراین سعی شده است که در این بخش به بیشتر ویژگیهای لاراول پرداخته شود. در ابتدا به بررسی ویژگی یادگیری آسان لاراول پرداخته شده است.
یادگیری آسان لاراول
میتوان به طور نسبی گفت که لاراول فریمورکی ساده برای یادگیری به حساب میآید. جهت استفاده و درک مؤثر فریمورک Laravel، بهتر است درک کلی را از زبان PHP و مفاهیم «برنامه نویسی شی گرا» (OOP) بدست آورد. همچنین داشتن اطلاعاتی درباره HTML نیز میتواند در یادگیری لاراول سودمند باشد. در هر فریمورکی با معماری MVC، درک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطهای از جمله MySQL یا PostgreSQL مفید است.
ساده شدن فرایند توسعه با فریمورک لاراول
در ابتدای طراحی فریمورک لاراول، این فریمورک برای سادهسازی وظایفی که در انواع پروژههای توسعه وب رایج هستند، از جمله مسیریابی، احراز هویت، جابهجایی و حرکت یا انتقال، «پنهانسازی» (Caching) و سایر موارد طراحی شده بود. لاراول ادغام یا همان یکپارچهسازی ماژولهای از قبل ساخته شده را با اپلیکیشنها ساده میکند و از واسطهای خط فرمان بصری و واضح در روند کار آن استفاده میشود. لاراول دارای مجموعهای گسترده از اسناد راهنمای آنلاین است که مسیر یادگیری مناسبی را به توسعه دهندگان باتجربه نشان میدهد. همچنین، منابع گسترده بسیار و مختلفی در تمام سطوح مهارتهای لاراول در این اسناد در دسترس هستند.
ابزارهای مختلف لاراول برای توسعه دهندگان در همه سطح ها
لاراول به عنوان فریمورکی پیشرفته و پیشرونده محسوب میشود. میتوان گفت فریمورک لاراول قابلیتهای مختلفی را برای کاربران در سطحهای گوناگون ارائه میدهد که هر کدام از این قابلیتها فقط برای همان سطح مناسب و مفید هستند. برای مثال، برنامه نویسان تازهکار به کیتهای ابتدایی برای ماژولهایی از جمله ویژگیهای احراز هویت پایه دسترسی دارند.
توسعه دهندگان باتجربهتر میتوانند از موتورهایی استفاده کنند که زیرمجموعه کیتهای ابتدایی برای ساختن پردازشهای احراز هویت هستند و ادغام و یکپارچهسازی آنها را با کدهای فرانتاند در برنامه خود انجام دهند.
مقیاس پذیری آسان لاراول
فریمورک لاراول در سطح بالایی مقیاسپذیر است. با پشتیبانی و یکپارچهسازی سریع و سیستمهای کش توزیع شده، اپلیکیشنهای لاراول امکان پاسخگویی به میلیونها درخواست را در یک ماه دارند. همچنین، فریمورک لاراول پلتفرم استقرار «فاقد سروری» (Serverless) به نام «Vapor» را ارائه میدهد که مبتنی بر «خدمات وب آمازون» (Amazon Web Services | AWS) است و سطح بالایی از مقیاسپذیری را فراهم میکند.
اکوسیستم و جامعه بزرگ فریمورک لاراول
فریمورک لاراول دارای اکوسیستمی فوقالعاده است که توسط جامعه بزرگی از توسعه دهندگان پشتیبانی میشود. به دلیل اینکه لاراول یکی از پراستفادهترین فریمورکهای PHP به حساب میآید، دارای کتابخانهها و بستههای در دسترس زیادی برای اپلیکیشنها است.
هم بستههای اصلی و هم بستههای واسطه فریمورک لاراول به راحتی در دسترس هستند. بستههای اصلی فریمورک لاراول، شامل روشهای احراز هویت، مدیریت سرور، پرداخت صورت حساب، تست مرورگر، خودکارسازی و سایر موارد هستند. قابلیت دسترسی به بستههای واسطه برای فریمورک لاراول در وب سایتهای بسیاری وجود دارد که دو نمونه از این وب سایتها شامل «Packalyst» [+] و «Laravel News» [+] میشوند.
استفاده گسترده از لاراول
بسیاری از شرکتها از فریمورک لاراول برای ساخت وب سایتهای کاربردی موردنظر خود استفاده میکنند و قابلیتهای گسترده این فریمورک باعث استفاده فراوان از آن شده است.
لاراول چگونه کار می کند؟
برای اینکه بتوان درک کرد فریمورک لاراول چه کارهایی میتواند انجام دهد، مهمترین بخش این است که درک شود لاراول با درخواستها، یعنی همان چرخه عمر درخواستها چه کار میکند. همانطور که در بخشهای پیشین به آن اشاره شد، لاراول مبتنی بر معماری MVC است و به درخواستهای کاربران پاسخ میدهد. در این معماری کنترلر برای بازیابی و پردازش دادههای مدل استفاده میشود و اطلاعات را در یک نما به کاربر ارائه میدهد. درخواستها از طریق فایلهای public/index.php وارد اپلیکیشن لاراول میشوند و این فایل بخشی از فریمورک را بارگذاری و نمونهای از برنامه لاراول را بازیابی میکند.
بعد از بازیابی نمونه اپلیکیشن، درخواست به «هسته کنسول» (Console Kernel) یا هسته پروتکل «HTTP» هدایت میشود. از جمله وظایف دیگر فریمورک لاراول این است که هستهای از «بوتاسترپرها» (Bootstrapper) را تعریف میکند و آنها وظایفی را انجام میدهند که باید قبل از رسیدگی به درخواستها تکمیل شوند. همچنین، فریمورک لاراول، «میان افزارهایی» (Middleware) را تعریف میکند که باید درخواستها قبل از رسیدگی به آنها انجام شوند. یکی دیگر از این وظایف «پیش از مدیریت و رسیدگی» (Pre-Handling)، بارگذاری هر ارائهدهنده خدمات مورد نیاز برای اپلیکیشن است.
هنگامی که بوتاسترپها کامل و ارائهدهنده خدمات مورد نیاز ثبت میشوند، درخواست به «مسیریاب» (Router) ارسال خواهد شد و سپس این درخواست به یک مسیر یا کنترلر هدایت میشود. بهعلاوه، مسیریاب هر میان افزار مورد نیاز مختص به مسیر را اجرا میکند. پس از اینکه درخواست از میان افزارهای مورد نیاز عبور کرد، اجرای یک «متُد» (Method) مسیر یا کنترلر پاسخی را برمیگرداند که از طریق «زنجیره» (Chain) به نما ارسال میشوند.
به طور کلی میتوان گفت که فریمورک لاراول دارای ویژگیهای قدرتمند و کاربردی است که باعث افزایش سرعت «توسعه وب» (Web Development) میشوند. اگر برنامه نویسان با PHP در سطح پیشرفته آشنا باشد، لاراول کارهای انجام شده در این سطح را بسیار سادهتر خواهد کرد. به طور کلی ساخت و توسعه یک وب سایت از ابتدا، همراه با نوشتن همه مفاهیم آن، زمان بسیاری میبرد که میتوان با استفاده از فریمورک لاراول این زمان را کاهش داد. همچنین این فریمورک باعث امنتر شدن وب سایت و جلوگیری از حملات سایبری نیز میشود.
دیدگاهتان را بنویسید