آشنایی با صفحات یتیم یا Orphan Page
صفحه یتیم چیست؟
اگر تازه سئو را شروع کردید یا تجربه کار در این حوزه را دارید حتما اهمیت لینکسازی را بارها شنیدهاید؟ شما با قرار دادن آدرس لینکهای دیگر صفحات وبسایتتان در داخل یک صفحه مجزا از سایتتان، میتوانید فرآیند لینکسازی را در وبسایتتان پیاده سازی کنید. اما در این وسط ممکن است صفحاتی وجود داشته باشند که هیچ لینکی به آنها داده نشده باشد. به صفحهای که هیچ پیوندی به آن وجود نداشته باشد، صفحه یتیم میگویند. صفحات یتیم مثل جزیرههای سرگردانی در فضای اینترنت هستند که رباتهای گوگل و کاربران نمیتوانند به راحتی به آنها دسترسی پیدا کنند. در این مقاله چگونگی پیدا کردن این صفحات را بررسی کرده و خواهیم دید که چرا برای سئوی سایت مهم است.
چگونه صفحات یتیم را در وبسایت خود شناسایی کنیم؟
پیدا کردن صفحات وب بدون پیوند کار دشواری است، اما غیرممکن نیست. اگر صفحاتی در وبسایت شما وجود دارد که کاربران و موتورهای جستجو نمیتوانند به آن دسترسی پیدا کنند، بدون شک باید این مشکل را برطرف کنید. این اتفاق میتواند سئوی سایت شما را به شدت تحتتاثیر قرار بدهد.
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، صفحهای که هیچ پیوندی به آن وجود نداشته باشد، صفحه یتیم نامیده میشود. موتورهای جستجو مانند گوگل معمولا صفحات جدید را به یکی از دو روش پیدا میکنند:
- ربات خزنده گوگل، لینکی را از صفحه دیگری دنبال میکند و به صفحه جدید میرسد.
- ربات خزنده، URL یا همان آدرس اینترنتی ذکر شده در نقشه سایت XML شما را پیدا میکند.
- بنابراین اگر میخواهید گوگل صفحه شما را کرال و ایندکس کند، اول از همه باید کاری کنید که بتواند آن صفحه را پیدا کند.
دلایل ایجاد orphan pages
آیا تا به حال به دلایل ایجاد صفحه یتیم توجه کرده اید؟
عموما دلایل بسیار زیادی برای ایجاد چنین صفحاتی وجود دارد که ما به تعدادی از آن ها می پردازیم:
۱. پاک شدن لینک های داخلی به صورت کامل یا به صورت قسمتی از صفحات، بدون اینکه آن صفحه را کاملا پاک کنند.
۲. استفاده از صفحات تست برای سیستم های فروشگاهی که می خواهند در آن تست A/B انجام دهند.
۳. وجود آدرس های باقی مانده از CRM قدیمی
۴. وجود صفحات فرود برای موضوعات فصلی، مد روز و… که به هیچ عنوان این صفحات پاک نشده اند.
۵. استفاده نادرست از CMS و ایجاد صفحات گوناگون
۶. ارسال نشدن طبقه بندی ها و نادیده گرفته شدن آن ها
۷. انتقال داده نشدن تمام صفحات به هنگام جا به جایی
چرا صفحات یتیم برای سئو مشکل ایجاد میکنند؟
موتورهای جستجو نمیتوانند یک صفحه یتیم را از طریق لینکها پیدا کنند، بنابراین این صفحات معمولا گم شده و هرگز در نتایج جستجو نشان داده نمیشوند. حتی اگر صفحههای یتیم در نقشه سایت XML شما ذکر شده باشند، باز هم برای سئوی سایت مشکلساز هستند.
آیا صفحات یتیم به سایت ما آسیب میزنند؟
صفحههای یتیم هم برای رباتهای خزنده گوگل و هم برای کاربران، بد و کلافهکننده هستند. کاربران نمیتوانند از طریق ساختار ارگانیک سایت شما به آن صفحات برسند، بنابراین اگر اطلاعات مهم و مفیدی در این صفحات وجود داشته باشد، هدر میرود و خوانده نمیشود.
بدون شک این اتفاق یک تجربه کاربری بسیار بد برای کاربران سایت شما ایجاد میکند.
بدون لینکهای داخلی، هیچ مرجعی به صفحات سایت شما منتقل نمیشود و موتورهای جستجو، زمینههای معنایی یا ساختاری مشخصی برای ارزیابی این صفحات ندارند.
وقتی هیچ راهی وجود نداشته باشد که رباتهای گوگل بفهمند صفحه در کجای سایت شما قرار گرفته، تعیین اینکه کدام کلمه کلیدی مربوط به صفحه است، بسیار دشوار خواهد بود.
صفحات Orphan در مقایسه با صفحات DEAD END
صفحاتی از وب سایت شما که هیچ یپوندی از دیگر صفحه های وبسایتتان دریافت نکرده است و خزنده های گوگل دسترسی ای برای ورود به آنها نداشته باشند، صفحات Orphan (صفحات یتیم) نام گذاری میشوند.از طرف دیگر صفحات Dead End (بن بست) صفحاتی از وبسایت هستند، که به هیچ کدام صفحات وبسایت شما و یا صفحاتی از وبسایت های دیگر لینکی نداشته باشد و هنگامی که کاربران وارد آن صفحات میشوند راهی جز بازگشت به صفحه قبل یا خروج از صفحات ندارند. همچنین موتورهای جستجو هنگامی که وارد آن صفحات بشوند دیگر نمیتوانند لینکی را دنبال کنند .
نحوه شناسایی صفحات یتیم
حالا که تا اینجای مقاله را با هم بررسی کردیم، بیایید ببینیم چطور میتوانیم صفحات یتیم سایت را پیدا کنیم.
صفحات قابل خزیدن را شناسایی کنید
شما به لیست URLهایی نیاز دارید که با خزیدن در لینکهای سایتتان میتوانید به آنها دسترسی داشته باشند. ScreamingFrog میتواند به شما برای این کار کمک کند.
از هر خزندهای که استفاده میکنید، باید مطمئن شوید که این خزنده، فقط برای کرال کردن صفحات قابل ایندکس شدن توسط موتورهای جستجو تنظیم شده است.
در واقع صفحات Noindexed و صفحاتی که توسط robots.txt از دید موتورهای جستجو پنهان شدهاند نباید کرال شوند.
خزیدن را از صفحه اصلی سایت شروع کنید.
مطمئن شوید که از URL متعارف مثل https یا http مناسب و www یا non-www استفاده میکنید. هنگامی که سایت خود را کرال کردید، URLها را در یک شیت، مانند شیت زیر ذخیره کنید:
۲ دلیل اصلی ایجاد صفحات یتیم را حل کنید
دو دلیل عمده وجود دارد که منجر به ایجاد صفحات یتیم میشوند. باید بلافاصله این دلایل را برطرف کنید. هر دوی این دلایل، اساسا نسخههای تکراری صفحه هستند که باید به شکل خودکار و بهطور مداوم فقط به یک URL ریدایرکت شوند. اگر این کار انجام نشود، احتمالا برخی از نسخههای صفحه به آن لینک داده نشده و در نتیجه یتیم میمانند. در این حالت، مسئله اصلی نه یتیم بودن این صفحات، که کپی بودن آنها است.
https / http نامتعارف یا www / non-www
هر صفحه عمومی در سایت شما باید به شکل مداوم از http یا https (ترجیحا https) و از www یا non-www استفاده کند.
برای بررسی اینکه آیا در این زمینه، موردی در سایت شما وجود دارد یا خیر، حتما آدرس صفحه اصلی سایت خود را با تغییرات زیر در مرورگر خود تایپ کنید:
https://www.example.com
http://www.example.com
https://example.com
http://example.com
هر چهار آدرس باید به طور خودکار به همان URL اصلی ریدایرکت شوند. اگر یکی از این آدرسها به درستی ریدایرکت نشود، ممکن است نشانه وجود مشکلاتی در سایت باشد.
شما باید چند صفحه دیگر و فایل htaccess سایت خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که مسیرهای ریدایرکت برای این موارد به درستی تنظیم شدهاند.
Trailing Slashes
نکته دیگری که باید به آن دقت کنید، استفاده از « / » است. به عنوان مثال، این دو URL ممکن است محتوای یکسانی تولید کنند، اما URL هایشان یکسان نیستند :
https://example.com/page1/
https://example.com/page1
چند صفحه از سایت خود را با استفاده از اسلش و بدون آن بررسی کنید تا مطمئن شوید که به طور خودکار به همان URL مورد نظر ریدایرکت میشوند.
چطور برطرف میشود؟
یکی از راههای ساده برای پیدا کردن صفحه یتیم، استفاده از پلاگین یوست (Yoast) روی سایتهای وردپرسی است. این پلاگین با یک اسکن ساده، تمام صفحاتی را که هیچ لینکی دریافت نکردهاند، برایتان پیدا میکند. البته در صورتی که از یوست استفاده میکنید، باید به جای صفحه یتیم خودتان را به عبارت محتوای یتیم (Orphan Content) عادت بدهید. این عبارتی است سازندگان پلاگین یوست برای صفحههای یتیم در نظر گرفتهاند.
یک راه دیگر برای پیدا کردن صفحه یتیم وجود دارد و آن هم استفاده از نرمافزارهای Screaming Frog یا Deep Crawl است. این نرمافزارها تمام صفحهها را اسکن میکنند و ارتباطات لینکی بین آنها را به دست میآورند. درنتیجه میتوانید صفحههای یتیمی را که هیچ لینکی دریافت نکردهاند، به راحتی شناسایی کنید.
داشتن صفحه یتیم روی سایت خیلی بد است. سعی کنید صفحات یتیم را پیدا کنید و آنها را از یتیمی دربیاورید.
نکاتی که هنگام بررسی صفحات یتیم وبسایت خود باید در نظر داشته باشید .
اگر این چکها فعال نشدند، شما میتوانید محدودیت صفحات چک شده در کمپین خود را افزایش دهید تا اطمینان حاصل کنید که تمامی صفحاتتان از نقشه سایت یا گوگل آنالیتیکس خوانده میشوند.
پس از اینکه نقشه وبسایت خود را ویرایش کردید، لینکهایی به صفحات تنهای وبسایتتان ایجاد کردید، صفحات جدید ساختید یا وبسایتتان را به هاست دیگری انتقال دادید، یکبار Site Audit را مجدد اجرا کنید (Re-run).
اگر نسبت بهتمامی صفحات یتیم وبسایت خود آگاه هستید، میتوانید این بررسی را با کلیک کردن به روی چرخدنده تنظیمات و وارد شدن به بخش «Exclude checks» و انتخاب Orphan Pages checks، پنهان کنید.
دیدگاهتان را بنویسید